Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vezérkari tisztek védik Mladicsot

2005.07.20. 14:07
A jugoszláv hadsereg védelmét élvezi mind a mai napig Ratko Mladics, állítja a szerb titkosszolgálat volt főnöke. Goran Petrovics szerint a népirtással vádolt tábornokot személyesen Vojiszlav Kostunica jelenlegi szerb kormányfő védte meg a kiadatástól.

A szerbia-montenegrói hadsereg vezérkarának egyik ezredese volt Ratko Mladics testőrségének parancsnoka, állítja Goran Petrovics, a szerb titkosszolgálat volt főnöke. Petrovics szerint Dragomir Krsztovics ezredes egészen 2002 végéig óvta a népirtással vádolt boszniai háborús bűnöst, írja a belgrádi Blic.


Ratko Mladics (1999)
A hadseregen belül összesen tíz olyan személy szolgált, akik mindennel ellátták a tábornokot, és Petrovics szerint ma is ezt teszik. Dusan Mihajlovics volt szerb belügyminiszter a Blicnek megerősítette, hogy létezett egy titkosszolgálati feljegyzés arról, hogy egy vezérkari ezredes segíti Mladicsot a rejtőzködésben.

Petrovics szerint a polgári titkosszolgálatnak minden személyes adata megvolt azokról a tisztekről, akik segítették Mladicsot a bujkálásban a Belgrádtól nyolcvan kilométerre délre fekvő Valjevónál. Pontosan tudták hollétét, követték mozgását, lehallgatták beszélgetéseit, és az erről szóló részletes információkat továbbították a belügyminiszternek és Zoran Djindjics néhai kormányfőnek.

Petrovics szerint a miniszterelnök ezekkel az adatokkal felkereste Vojiszlav Kostunica akkori jugoszláv államfőt - jelenlegi szerb miniszterelnököt -, aki a hadsereg főparancsnoka is volt, de ő azt válaszolta Djindjicsnek, hogy "ezt ne piszkálja és ne avatkozzon bele".

Petrovics szerint felvetődik a kérdés: vajon Kostunicát, illetve a vezérkar két volt parancsnokát, Nebojsa Pavkovicsot és Branko Krgát felelősségre vonják-e amiatt, hogy segítettek Mladicsot a bujkálásban, hiszen - mint mondja - mindnyájan tudták, hogy a tábornok hágai vádlott és az Interpol körözése alatt áll.