Gerzson
-3 °C
2 °C

Bush sosem volt népszerűtlenebb

2007.06.15. 15:45
Újabb mélypontot ért el Bush népszerűsége. Az amerikaiak az elnöknél csak a kongresszussal és országuk sorsával elégedetlenebbek.

Élete legrosszabb eredményét érte el Bush az NBC News és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatásában. A felmérést egy demokrata párti és egy republikánus kérdezőbiztos végezte.

Az NBC beszámolója szerint az amerikaiak mindössze 29 százaléka gondolja úgy, hogy Bush jól végzi munkáját, hat százalékpontnyival kevesebb, mint májusban.

Bush visszaesése a kérdezőbiztosok szerint a republikánusok elfordulásának köszönhető. Míg májusban a republikánusok 75 százaléka gondolta, hogy Bush jól végzi dolgát, júniusban már csak 62 százalékuk.

A visszaesés oka az lehet, hogy Bush mostanában melegítette fel az illegális bevándorlók legalizálására vonatkozó javaslatát. Az amúgy is megosztó téma főleg a republikánusok érzékenységét sérti, akik amnesztiaként értékelik az elnök terveit.

A felmérés szerint azonban nem csak Bush van bajban. A törvényhozás megítélése egy hónap alatt nyolc százalékpontot romlott és most 23 százalékon áll. Ennél csak tavaly októberben, a republikánusok választási vereségét hozó választás előtt volt rosszabb a kongresszus megítélése az utóbbi idóben.

Az amerikaiak az ország sorsával is elégedetlenek. Az elmúlt tizenöt év legrosszabb eredményeként mindössze húsz százalékuk véli úgy, hogy az ország jó irányba halad. A reprezentatív felmérést június 8-11-e között vették fel 1008 fős mintán. A felmérés hibahatára +/- 3,1 százalék.