Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Miniszteri parancsra erőszakolták meg a nőket Ruandában?

2004.02.04. 16:41
Egy titkos tanú azt állítja, hogy a ruandai családügyi miniszter utasítására erőszakoltak meg tuszi nemzetiségű nőket a '94-es népirtás idején. A férfiakat pedig legyilkolták a milicisták.
Az egykori ruandai család- és nőügyi miniszter asszony parancsára erőszakolták meg a tuszi nemzetiségű nőket az 1994-es ruandai népirtás idején - állította a ruandai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTR) előtt egy tanú, akit magát is többször megerőszakolták a hutu milicisták.

2001. óta húzódó per

A tanú, akinek személyazonosságát nem fedték fel, elmondta, hogy Pauline Nyiramasuhuko miniszter asszony nyíltan a tuszi népcsoporthoz tartozó nők és lányok megerőszakolására és a többiek megölésére szólított fel. A tanúvallomás abban a perben hangzott el, amely 2001 júniusában kezdődött a volt miniszter és öt társa ellen, akik között ott van a Pauline Nyiramasuhuko fia is.

A bíróság előtt tanúként megjelent nőt az őt megerőszakoló milicisták AIDS-szel is megfertőzték. Az eset a dél-ruandai Butaréban történt.

Az első háborús bűnös nő

A volt miniszter az első nő, akit a nemzetközi bíróság elé citáltak háborús bűnként is értelmezhető bűncselekmény miatt. A tanzániai Arushában működő és az 1994-es ruandai népirtás idején történt bűntettek ügyében ítélkező törvényszék terminológiája szerint a bűntettre - jelen esetben erőszakra - való felbujtás is bűntett.

A volt egészségügyi miniszter az egyetlen nő, aki a nemzetközi törvényszék őrizetében van. 1994-ben helyi becslések szerint közel egymillió, a tuszi népcsoporthoz, illetve a hutuk mérsékelt irányzatához tartozó ember esett áldozatul a kegyetlen mészárlásoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!