Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kormányzati szájkosár román újságíróknak

2001.05.29. 14:23
Az előző kormány tervei és az Európai Tanács ajánlásai ellenére Adrian Nastase kormánya szigorítaná a rágalomért, a becsületsértésért, illetve a hatóság megsértése miatt kirótt büntetéseket. Az intézkedések az újságírókat érintenék a legjobban. Az igazságügyi miniszter ajánlotta módosításokról a román kormány csütörtöki ülésén tárgyal.
A román igazságügyi miniszter, Rodica Stanoiu pénteken ismertette a Büntetőtörvénykönyv módosítására tett javaslatait. A miniszter asszony elképzelései szerint - az előző kormány tervei és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1123-as, a véleményszabadság tiszteletben tartásáról szóló ajánlásával ellentétben - nem törölnék el a rágalomért, a becsületsértésért, illetve a hatóság megsértése miatt járó kiemelt börtönbüntetéseket, hanem szigorítanák azokat.

Rodica Stanoiu igazságügyi miniszter kordában tartaná az újságírókat
A tervezet szerint a magas állami tisztségviselők ellen elkövetett bűntettek szigorúbb elbánásban részesülnének. Így Románia elnöke, a parlament, az alkotmánybíróság, a legfelsőbb bíróság vezetője, illetve a kormány tagjai ellen elkövetett becsületsértés, rágalom vagy közfenyegetés hat hónaptól öt évig terjedő börtönnel lenne büntetendő. Az ellenük elkövetett testi sértés háromtól tíz évig, míg súlyos testi sértés öttől tizenöt évig terjedő börtönnel büntetendő. A jelenleg érvényben lévő törvények maximum öt év börtönnel büntetik a hasonló cselekedetetek.

A tervezet előírásai a személyek által képviselt intézményeket védik

Az igazságügyi minisztérium nyilatkozatban védte meg a miniszter által ismertetett elképzeléseket. Szerintük más demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban is vannak hasonló szabályozások. A törvények pedig nem a személy büszkeségét védelmezik, hanem az általa képviselt intézmény autoritását védik - áll a nyilatkozatban.

Az előző kormány elképzeléseit időhiány miatt nem valósította meg

Az előző kormánynak más tervei voltak. Az ő elképzeléseik szerint a hatóság elleni sértés fogalmát törölték volna a Btk-ból, mondván mindenki egyenlő a törvény előtt, és senkivel szemben sem lehet különlegesen eljárni, csupán azért, mert állami tisztséget visel. A sértés bűncselekményét csupán pénzbírsággal büntették volna, míg rágalomért két hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés, vagy pénzbírság járt volna.

A sajtóban újságírók vagy mások által elkövetett rágalmazás vagy sértés esetében tett feljelentést a törvényszéki eljárás megkezdése előtt a rendőrség vizsgálta volna ki. Az előző kormány elképzeléseit az elmúlt kormányzati ciklus végén a képviselőház megtárgyalta és elfogadta, a szenátushoz azonban időben nem jutott el, így törvényerőre nem emelkedhetett.

Cenzúrához vezethetnek a szigorítások

Az Emberi Jogok Romániai Védelmi Szövetsége - Helsinki Bizottság (APADOR-CH) keddi közleményében felszólította Rodica Stanoiu igazságügy minisztert, hogy javaslatai közül vonja vissza az újságírók büntetésének szigorítására vonatkozó indítványát. Az emberi jogi szervezet szerint ezek sértik Románia alkotmányát, a szólásszabadságot, a demokratikus társadalom alapelveit, az európai normákat. Az APADOR-CH a büntetések enyhítését és a börtönbüntetés lehetőségének teljes eltörlését javasolja. Ellenkező esetben ez a diktatúrák idejéből ismert cenzúrához vezet, korlátozza a sajtó információszolgáltató és ellenőrző szerepét.

Adrian Nastase miniszterelnök hétfőn visszafogottan nyilatkozott az miniszter elképzeléseiről. A kormányfő annyit mondott: csütörtöki találkozásukon Stanoiu asszony részletesen ismerteti indítványait, és azután nyilatkozik róluk.