Géza
-12 °C
-4 °C

Donald Rumsfeld szép új világa

2005.11.28. 12:14
Amerikai állampolgárok után kémkedne a Donald Rumsfeld vezette Pentagon. A hadügyminisztérium 2001. szeptember 11. óta gyakorlatilag átvette a kémszervezetek irányítását, most a külföldi és a belföldi hírszerzés összevonására készül.

Amerikai állampolgárokról is adatokat gyűjtene az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, írja a Washington Post. A Pentagon 2001. szeptember 11. után kezdte feltúrbózni saját hírszerzését, a legújabb lépésként egy eddig nem túl ismert hírszerző hivatalára, a Kémelhárítási Terepmunkákra (CIFA) bízná a többi amerikai nyomozó és hírszerző hivataltól származó adatok összegzését.

Egységben az erő

A Pentagon 2006-os költségvetésének tervezetébe rejtett javaslat több jogvédő szervezet és törvényhozó felháborodását is kiváltotta. Az Egyesült Államokban a hírszerzés kényes kérdés, törvények garantálják az amerikai polgároknak, hogy hírszerző szervezetek nem gyűjthetnek róluk adatokat. Régebben a külföldi és a belföldi hírszerzés szigorú elhatárolása jellemezte a területet - igaz, a szeptember 11-i terrortámadások okait vizsgáló bizottság szerint az értesülések szétaprózottsága, a kémszervezetek közötti információáramlás hiánya és a szervezetek rivalizálása nagyban hozzájárult a terroristák sikeréhez.

A Pentagon pont erre hivatkozik a belföldi kémtevékenység feltúrbózásakor. Chris Conway alezredes, a Pentagon szóvivője szerint a védelmi minisztérium hírszerzésének vezetői tisztában vannak a kérdés kényességével, mindazonáltal mindent meg kell tenniük a minisztérium létesítményeinek védelmében, írja a Washington Post.

Titokban szervezkednek

A hírszerzés belföldi kiterjesztése és az amerikaiakról vezetett nyilvántartások ellenzői szerint azonban nem megengedhető, hogy a Pentagon '"törvénytisztelő amerikai polgárok" után kémkedjen, mindezt ráadásul a kérdés nyilvános megvitatása és a törvénymódosítás kongresszusi vizsgálata nélkül tegye, írja a Post.

A rejtélyes CIFA-t - a szervezet méretéről és tevékenységi köreiről sincsen nyilvános adat - a Pentagon 2006-os költségvetését tárgyaló törvényben ruháznák fel többletjogosítványokkal. Ron Wyden demokrata szenátor, a Szenátus hírszerzési bizottságának tagja annyit ugyan elért, hogy a CIA-val azonos feladatokat ellátó Pentagon-intézmény, a DIA ne folytathasson titkos belföldi kémkedést, de még mindig szükségesnek tartaná a javaslat bizottsági tárgyalását.

A javaslat titkosságát, illetve a Pentagon sunnyogását mutatja, hogy a Szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke, a republikánus John Warner nem is tudott róla, hogy a Pentagon belföldi hírszerzésre is fel akarja hatalmazni a CIFA-t.

Rumsfeld gépezete

2001. szeptember 11. óta a Pentagon hatalmas hírszerző gépezetet épített ki, írja a Washington Post. A DIA-t a CIA-val azonos szintre fejlesztették, emellett létrehozták az Északi Parancsnokságot (Northcom) is. A Northcom feladata kizárólag a belföldi terrortámadásokra való reagálás koordinálása, azaz a hadsereg belföldi bevetésének irányítása.

Rumsfeld vezetésével számos új hírszerző ügynökséget is alapított a Pentagon, a CIFA-nak a becslések szerint nagyobb emberállománya van a Belbiztonsági minisztérium elemzőosztályánál is. A mostani javaslat elfogadása esetén a CIFA kezében eddig sosem volt hatalom összpontosulna, egy intézmény kezelné az összes hírszerző szerv és az FBI adatait.