Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Rumsfeld fejét követelik a tábornokok

2006.04.14. 10:53
Az iraki háborúban alakulatokat vezénylő tábornokok egy része egyre hangosabban követeli Donald Rumsfeld lemondását. Az aktív vezérkar és a Fehér Ház kiáll a védelmi miniszter mellett.

Hat, az iraki háborúban csapatokat irányító, de azóta nyugdíjazott amerikai tábornok követeli Donald Rumsfeld leváltását az iraki háború elhibázott taktikája miatt. A BBC jelentése szerint legutóbb John Riggs dandártábornok és az elit 82. légideszant hadosztály volt parancsnoka, az ifj. Charles H. Swannack dandártábornok követelte lemondását.

Riggs szerint Rumsfeld "csak akkor hallgat a katonák tanácsára, ha az megfelel elképzeléseinek". Swannack még kritikusabb volt. Szerinte Rumsfeld a hibái miatt teljesen alkalmatlan a terrorizmus elleni harc vezetésére, az iraki háború pedig "abszolút bukások sorozata".

Hasonló véleményen van Anthony Zinni tábornok, az inváziós haderő élcsapatának számító tengerészgyalogosok volt parancsnoka is. Szerinte Rumsfeld az invázió tervezésekor "tíz év tervezési munkáját dobta ki", mikor nem számolt a megszállást követő nehézségekkel.

A távozását követelők mellett támogatói is akadnak Rumsfeldnek a visszavonult tábornokok között. Mike DeLong altábornagy, az iraki hadszíntérért is felelős Középső Parancsnokság helyettes parancsnoka volt, kiállt egykori főnöke mellett. "Ha belépsz hozzá, felkészültnek kell lenned. Tudnod kell, miről beszélsz, ha nem tudod, hamar kidob a szobából. De hát ez így megy, és ez hatásos is" - nyilatkozta a BBC-nek.

A Fehér Ház is kitart a lemondását az abu grébi börtönbotrány miatt már kétszer benyújtó, de végül mindig posztján maradó Rumsfeld mellett. "Jó munkát végez" - mondta el az elnök hivatalos véleményét Rumsfeldről Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Ahogy a vezérkari főnökök tanácsának főnöke, Peter Pace tábornok is. Pace szerint egy kétfrontos háború idején számítani kell kritikákra. De, mint mondta, "senki sem kérdőjelezheti meg Rumsfeld elhivatottságát, patriotizmusát és munkamorálját".