Rumsfeld: Ne alázzák meg a hadifoglyokat!

2003.03.23. 18:38
Alig egy órával azután, hogy az al-Dzsazira katari hírtelevízió halott amerikai katonák képeit sugározta, Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter a genfi konvencióra hivatkozva arra szólította Irakot, hogy a genfi konvenciónak megfelelően kezeljék a hadifoglyokat. Az iraki fél korábban közölte: a fogságukba esett amerikaiakat nem hadifoglyokként hanem háborús bűnösökként kezelik.
Az Egyesült Államok elvárja, hogy a genfi konvenciót betartva, tisztességesen bánjanak az elfogott amerikai katonákkal - jelentette ki Donald Rumsfeld a CNN-nek adott interjújában. Az amerikai védelmi miniszter szerint nem szerencsés, hogy televízióban mutogatták a foglyokat, mert a tisztességes bánásmód megilleti őket, a megaláztatást pedig kifejezetten tiltják a nemzetközi szabályok.

Rumsfeld szerint a háborúhoz hozzá tartozik a foglyok ejtése, ahogy nekik is van kétezer hadifoglyuk, akiket etetnek, gyógyszereznek. A miniszter nem tett említést arról, hogy egy nappal ezelőtt épp az amerikai CNN mutatta, amint iraki katonák adják meg magukat.

Nem tudnak emberpajzsról

Az amerikai védelmi miniszter szerint Szaddám rezsimje megbukott, az ország elfoglalásának ideje már csak attól függ, mekkora ellenállásba ütköznek.

A gránátos merényletről Rumsfeld kifejtette: még folyik az ügy vizsgálata, de nincs nyoma összeesküvésnek. Az élő pajzsokról kifejtette: nem rettenti el őket, és egyébként is annyit tud, hogy a műholdfelvételeken láttak olyan épületeket, amelyek tetejére kiírták, hogy elő pajzzsal védik, de úgy vélte, hogy ez is ellenkezik a genfi konvencióval.

Tömegpusztító fegyverek: nem félnek és nem találtak

Rumsfeld közölte, egyelőre nem kerestek tömegpusztító fegyvert, de az sem tántorítaná el őket a végső győzelemtől, ha bevetnék ellenük a vegyi fegyvereket. Legfeljebb késleltetné a totális győzelmet.

Az amerikai védelmi miniszter nem kívánt reagálni arra, hogy a koalíciós erők találtak-e tömegpusztító fegyvereket eddig Irakban. Hangsúlyozta: az elsődleges feladat a háború megnyerése, a rezsim eltávolítása - a tömegpusztító fegyverek felderítése és megsemmisítése csak ezután következik.

A védelmi miniszter kitért az elől a kérdés elől, hogy haltak-e meg civilek, és, hogy életben van-e Szaddám Husszein.  • Hírek
  • Hírek