Taksony
-2 °C
3 °C

Rusmfeld (nem) fenyegeti Belgiumot

2003.06.12. 23:20
Új válságot idéztek elő csütörtökön az észak-atlanti szövetségben az Egyesült Államok erőteljes fenyegetései a NATO-partner Belgiummal szemben, emelte ki csütörtöki jelentésében a dpa német hírügynökség.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön ultimatív módon felszólította Belgiumot, hogy ne adjon helyt olyan bírósági keresetnek, amelyben magas rangú amerikai katonatiszteket háborús bűncselekményekkel vádolnak. A belga törvények szerint lehetséges ilyen büntető eljárás. Rumsfeld azzal fenyegetőzött, hogy ha ilyen mégis megtörténne, bojkottálni fogják a Belgiumban - a szervezet székhelyén - megtartandó magas szintű NATO-találkozókat.

Rumsfeld a Reuters brit hírügynökség szerint azt is jelezte, hogy az Egyesült Államok a kifogásolt belga törvény miatt leállítja a pénzügyi hozzájárulást a NATO új brüsszeli székházának építéséhez.

A védelmi miniszter szerint a törvény elfogadásával Belgium a NATO-szövetségesek politikai perbefogásának a színterévé tette jogrendszerét. Ezzel utalt arra, hogy a törvény alapján máris több feljelentés született az iraki háborúval összefüggésben, egyebek közt Colin Powell amerikai külügyminiszter és Tommy Franks, az Irakot elözönlő amerikai csapatok parancsnoka ellen.

Abszurd vádak

"Ez a törvény felveti azt az igen komoly kérdést, hogy a NATO továbbra is tanácskozhat-e Belgiumban" - mondta a NATO brüsszeli székhelyén tartott sajtóértekezletén Rumsfeld. Ha az érintetteknek időt és pénzt kell áldozniuk arra, hogy "abszurd" vádak ellen védekezzenek, nem fognak Belgiumba utazni. Ilyen esetben viszont megkérdőjeleződik, hogy lehet-e ott NATO-találkozókat tartani.

Rumsfeld közölte, hogy szavait nem szánja fenyegetésnek, csak olyan tényre akart rávilágítani, amely megnehezítheti amerikai katonatiszteknek vagy más tisztségviselőnek, hogy Belgiumba utazzanak, és ezt a problémát Belgiumnak mint szuverén államnak és a NATO-nak kell megoldaniuk. A kifogásolt belga törvény az 1990-es évek elején született. Ennek alapján eddig csupán négy ruandai ellen indult bírósági eljárást.