Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rumsfeld döntött az iraki kínzásokról?

2004.05.16. 13:01
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter 2003-as titkos döntése hatalmazta fel az Irakot megszálló amerikai katonákat az Abu Gréb börtönben alkalmazott kínzásokra - állítja a The New Yorker című amerikai hetilap hétfőn megjelenő számában. A Pentagon máris tagadja a vádakat.
Az amerikai újság internetes honlapján már közzétett cikk szerzője, Seymour Hersch, aki a CBS tv-csatornával együtt felfedte az iraki börtönbotrányt, hangsúlyozta: a kínzások nem egyes katonák bűnös hajlamaira vezethetők vissza, hanem a Pentagon vezetőjének szigorúan titkos programjára, amelynek eredeti célja az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat üldözése volt Afganisztánban, de tavaly kiterjesztették azt Irakra is. Aktív és nyugalmazott hírszerző tisztek megerősítették a lapnak, hogy ez a program "ösztönözte az iraki foglyok fizikai megtörését és szexuális megalázását, hogy több információt csikarjanak ki az egyre növekvő iraki felkelésről."

A döntés kidolgozója Stephen Cambone, a hírszerzési ügyekben illetékes védelmi államtitkár volt, jóváhagyója pedig Donald Rumsfeld, valamint Richard Myers, az amerikai egyesített haderők vezérkari főnöke. A jóváhagyásra a bagdadi ENSZ-főhadiszállás és a jordániai nagykövetség elleni, 2003. augusztusi pokolgépes merényletek után került sor. Jóváhagyta továbbá Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, és tájékozatták róla George Bush elnököt is.

Guantanámóról hozták az Abu Gréb új parancsnokát

Hersch idézi Geoffrey Miller tábornokot, a guantanámói amerikai bázis parancsnokát is, aki tavaly augusztusban Bagdadban járt és azt javasolta, hogy vegyék át az ő módszereiket az iraki börtönökben. Miller tábornokot időközben átvezényelték Irakba: az Abu Gréb ügyében kitört botrány nyomán őt nevezték ki a világszerte hírhedtté vált börtön parancsnokának.

A lap úgy tudja, hogy amikor vizsgálatot indítottak Abu Gréb ügyében, a Pentagon úgy döntött, hogy a tények hivatalos tálalásánál nem tesznek említést a titkos programról, hanem csak "néhány elszabadult kölyökről", vagyis a jelenleg vád alá helyezett hét katonáról.

Laurence Di Rita, a Pentagon szóvivője közleményben "hibákkal és névtelen feltételezésekkel teli, összeesküvés-szagú hóbortos agyszüleménynek" nevezte a The New Yorker cikkét. "A védelmi minisztérium egyetlen vezetője sem hagyott jóvá olyan tervet, amelyből a közelmúltban fotókon és videókon látott túlkapások következtek volna."