Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rumsfeld beint Powell jelöltjeinek

2003.04.04. 09:37
Új szakaszába lépett az Irak háború utáni irányításáért folytatott küzdelem. A korábbiaknál tisztábban kirajzolódó törésvonalak szerint az ellentétek nem az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, hanem két amerikai minisztérium, a külügy és a Pentagon között húzódnak.
Egy a háború utáni iraki adminisztráció kialakításáért felelős amerikai tisztviselő szerint Donald Rumsfeld egyelőre ellenáll Colin Powell külügyminiszter személyi javaslatainak - írja a londoni Times. "Nem mondott nemet, de választ sem adott" Powell személyi javaslataira - nyilatkozta a tisztviselő a napilapnak.

A védelmi minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy az átmeneti brit-amerikai kormányzat összetételét illetően Rumsfeld mondja ki a végső szót. A védelmi miniszter illetékességét azonban többen kétségbe vonják, "köztük Powell is" - írja a Times forrására hivatkozva.

Elmérgesedett helyzet

A helyzet elmérgesedésére jellemző, hogy a neve elhallgatását kérő illetékes szerint "a Fehér Ház közbelépésére van szükség". A helyzetet még Tony Blair mentheti meg, aki most is kritikusabban áll hozzá a kérdéshez, mint a héja Rumsfeld.

Az már korábban is nyilvánvaló volt, hogy Blair az ENSZ-szel és az Európai Unióval szorosabban együttműködve képzeli el Irak újjáépítését. Az amerikai elképzelések közül Rumsfeldéi voltak ismertek. A védelmi minisztériumot uraló neokonzervatív háborúpártiak nem szívesen adnák ki az irányítást a kezükből, elképzeléseik szerint a katonaság felügyelete mellett egy amerikai stílusú demokráciát kellene kiépíteni Irakban.

Ezt leginkább Németország és Japán II. világháború utáni demokratizálásához lehetne hasonlítani.

'Nemzetközibb' kormányzatot terveznek

Blair "nemzetközibb ízeket" szeretne - írja a Times. Ez a lapnak nyilatkozó kormányzati forrás szerint az amerikai külügyminisztérium nagyobb szerepét jelentené. Mint Blair és Powell minapi tárgyalásain kiderült, az amerikai külügyminiszter is Blair elképzeléseit támogatja minisztertársával szemben.

Powell azonban általában kisebbségi álláspontot képvisel a kormányban, George W. Bush politikailag sokkal közelebb áll jobboldali vallásos tanácsadóihoz, a Rumsfeld féle körhöz.