Viola
-6 °C
-2 °C

Lakodalombombázás: a vizsgálat folyamatban

2002.07.02. 23:59
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kedden úgy vélekedett, hogy túl korai még feltételezésekbe bocsátkozni afelől, mi is történt valójában a hétfői téves és több tucat ember halálát okozó, Uruzgán tartománybeli bombázás során.
"Akár egy vagy két napba is telhet, míg használható adatok állnak rendelkezésünkre" - közölte Rumsfeld a Pentagonban tartott keddi sajtótájékoztatóján. A védelmi miniszter elmondta: egy alakulat érkezett a helyszínre, hogy megvizsgálja a bombázás körülményeit, a jelentésekben szereplő polgári áldozatokat, de egyelőre nem érkezett tőlük jelentés.

Amerikai harci gépek hétfőn hajnalban Uruzgán tartományban, Kandahártól csaknem 200 kilométerre északkeletre tévedésből egy afgán lakodalomra szórták le bombaterhüket, miután a repülőkön tartózkodók rájuk leadott lövéseket észleltek.

Peter Pace, az amerikai tengerészet tábornoka közölte, hogy az első hitelt érdemlő információk szerint egyelőre csupán négy afgán sebesültről tudnak, akik jelenleg egy amerikai orvosi alakulat kezelése alatt állnak.

Az afgán sebesülteket a kandahári kórházban meglátogató amerikai katonákra ismeretlenek rálőttek, amikor állomáshelyükre visszatértek. Egy katona a lábán könnyebben megsebesült, az amerikaiak nem viszonozták a tüzet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!