Árpád
-2 °C
3 °C

Kaszparov bemószerolta Putyint

2003.09.21. 11:46
Vlagyimir Putyin közelgő amerikai látogatása előtt a konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadásában (WSJE) pénteken két neves szemleíró sürgette az amerikai kormányt, hogy gyakoroljon erélyes nyomást Oroszországra, mert Putyin politikája veszélyezteti a Nyugat érdekeit. Egyikük, Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok szerint George Bush elnök kormányának külpolitikai vezérelve, miszerint "büntessük Franciaországot, fütyüljünk Németországra és bocsássunk meg Oroszországnak" az utóbbi évek legnagyobb baklövése.
Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, a WSJE rendszeres szemleírója különös éllel bírálta az amerikai kormány orosz politikáját, amely tétlenül nézi a zsenge orosz demokrácia elfojtását, a nemzetközi porondon pedig Putyinnak a nyugati érdekeket aláásó kétkulacsos játékait, amelyek új, felelőtlen atomhatalmak létrejöttét segítik elő.

Diktatúra?

Kaszparov szerint George Bush elnök kormányának külpolitikai vezérelve, miszerint "büntessük Franciaországot, fütyüljünk Németországra és bocsássunk meg Oroszországnak" az utóbbi évek legnagyobb baklövése. A nemzetbiztonsági főtanácsadó, Condoleezza Rice eme vonalát Putyin rezsimje felhatalmazásnak értelmezte a régifajta KGB rendszer visszaállítására.

A Kreml büntetlenül eltiporja potenciális ellenzékét, a nagyvállalatok urait önkényes letartóztatásokkal félemlíti meg, a független újságírókat perekkel és bebörtönzéssel tartják kordában, a parlament a Kreml törvényjavaslatait jóváhagyó gumibélyegző szerepébe süllyedt, Csecsenföldön százezer orosz katona szavazata dönti el az alkotmányos népszavazást. Az állami hivatalok élén a vezetők fele Putyin régi KGB-s kollégái, a KGB utódszervezetének növekvő hatalma árnyékában az állami médiát elárasztja az Amerika-ellenes hisztéria. A kommunista párt választási listáján előkelő helyen állnak olyan emberek, akik idegengyűlölő, fasiszta nézeteket hirdetnek.

Putyin ugyan az amerikai nagyvárosok elleni terrorista támadás után gyorsan felhívta Busht, de aztán a francia és a német kormánnyal szövetkezve próbálta megakadályozni Szaddám Huszein megbuktatását. Jelenleg nukleáris technológiával látja el Iránt és semmit sem tesz az ellen, hogy az észak-koreaiak orosz technikával hozzák létre interkontinentális rakétájukat.

A Szovjetunió szétesett!

A lap másik cikkében Vladimir Socor, egy washingtoni politikatudományi intézet munkatársa sürgette Bush elnököt, hogy világosan közölje Putyinnal: a Szovjetunió szétesése végleges és visszafordíthatatlan tény. Három követelést ajánl az amerikai elnök figyelmébe: Moszkvának abba kell hagynia Grúzia és Moldova leigázására tett kísérleteit, nem monopolizálhatja a közép-ázsiai kőolaj és földgáz Európába szállítását, végül elfogadhatatlan, hogy Ukrajnát és Fehéroroszországot az Eurázsiai Gazdasági Unió révén újra moszkvai ellenőrzés alá vonják.

Putyin jól tudja, hogy e három fontos külpolitikai törekvését csak akkor koronázhatja siker, ha a Nyugat tétlen marad. Ha ugyanis ezzel alá tudja aknázni a hidegháború utáni új rendet, akkor növekszik a Nyugat függése az orosz energiahordozóktól és a szovjet birodalomból egyszer már kiszabadult országokat vissza tud tartani attól, hogy az amerikai vezetésű koalíciókhoz csatlakozzanak. Moszkva visszatartotta Örményországot és számos közép-ázsiai országot az iraki hadművelet támogatásától, most tovább akar menni ezen az úton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?