Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Csecsen áldozatokat védő ügyvédet lőttek le Moszkvában

2009.01.19. 16:12
Napközben az utcán végeztek Sztanyiszklav Markelov ügyvéddel Moszkva belvárosában. A merényletben meghalt a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársa is, aki Markelovval tartott. Markelov volt a védője Jurij Budanov ezredes csecsenföldi áldozatának. Budanov a múlt héten szabadult a börtönből.

Az ügyvédet közelről, hangtompítós pisztollyal lőtték le. A merényletben megsebesült és este a kórházban életét vesztette a Novaja Gazeta című ellenzéki lap Markelovval tartó munkatársa, Anasztaszija Baburova. Baburova a lap tájékoztatása szerint külső munkatársként szinte kizárólag csak az újfasisztákkal foglalkozott cikkeiben.

Egyes értesülések szerint a fiatal újságírót azért ölték meg, mert megpróbálta feltartóztatni Markelov gyilkosát, más források szerint őt is szántszándékkal lőtték le. Baburova a nap folyamán hosszú interjút készített Markelovval, a beszélgetést feltétlenül leközlik - közölte Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője.

Jurij Budanov ezredest 2003-ban 10 évi fegyházra ítélték, mert 2000-ben Csecsenföldön megerőszakolta és megfojtotta a 18 éves Elza Kungajevát, állítólag azért, mert orvlövésznek vélte.

Budanov az első magas rangú orosz tiszt volt, akit csecsenföldi jogsértés miatt elítéltek. Ügyének tárgyalása során számos esetben durván megfenyegette az áldozat családját, annak jogi képviselőjét és az ügyészt. Múlt csütörtökön, büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezték. Budanov tartózkodási helye azóta ismeretlen.

A gyilkos szabadon engedése Csecsenföldön erősen felkavarta a kedélyeket, és Markelov megfellebbezte a szabadlábra helyezést azzal a megjegyzéssel, hogy kész az ügyet a strasbourgi emberi jogi bíróság elé vinni.

A Markelov elleni merénylet sokkot okozott a moszkvai jogvédők körében. Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője annyit mondott: az ilyen gyilkosságok szégyent hoznak Oroszországra.

Elza Kungajeva családja Budanov és az őt pártoló szélsőséges nacionalisták fenyegetései elől Norvégiába költözött. A lány édesapja az Eho Moszkvi rádiónak hétfőn telefonon elmondta, hogy Markelov a Budanov-üggyel kapcsolatban azóta is számos fenyegetést kapott.