Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Oroszország kémkedett Szaddámnak?

2003.04.13. 10:30
Orosz fegyverüzletekről, bérgyilkosokról és a nyugati vezetők lehallgatott beszélgetéseiről is beszámolt az orosz titkosszolgálat az irakiaknak - állítja a Daily Telegraph. A brit lap birtokába került dokumentumok a két hírszerzés szoros együttműködéséről tanúskodnak. A kémszolgálatok vezetői még karácsonyi lapokat is küldtek egymásnak.
Oroszország széleskörű titkosszolgálati segítséget nyújtott Szaddám Huszein diktatúrájának a háborúhoz vezető hónapok során - állítja a Sunday Telegraph a birtokába került "szigorúan titkos" bagdadi dokumentumokra hivatkozva. A brit napilap vasárnapi kiadása szerint az iratokat az iraki titkosszolgálat nagyrészt lebombázott bagdadi központjában szerezték.

Lehallgatták Blairt

A Telegraph birtokában lévő dokumentumok szerint Oroszország Blair brit miniszterelnök lehallgatott beszélgetéseiről és a szomszédos országokba irányuló fegyverszállításokról is beszámolt a bagdadi rezsimnek. Mi több, egy sor nyugaton bevethető bérgyilkos listáját is átadta Huszein titkosszolgálatának.

A lehallgatott beszélgetések között megtalálható Blair és Berlusconi 2002 február 15-i találkozójának jegyzőkönyve. A lap szerint nem tudni, hogyan hallgatták le az oroszok a brit és az olasz miniszterelnök beszélgetését, mindenesetre biztos kínos hatása lesz az orosz-brit és az orosz-amerikai kapcsolatokra.

Kínos

Pedig Blair és Bush, ellentétben a háborút szintén ellenző Chirac-kal, Putyint stratégiai szövetségesnek tekintette és elnézte különutas politikáját. A viszonyt némileg beárnyékolta ugyan, hogy az amerikai hírszerzés szerint az iraki hadsereg orosz fegyvereket szerzett be a háború előtt. Oroszország állítása szerint ez azonban az állam tudomása nélkül, magáncégeken és közvetítő országokon keresztül történt.

Az orosz és iraki titkosszolgálatok "baráti" viszonyára jellemző, hogy a bagdadi központ romjai között karácsonyi képeslapok másolatait is megtaláltak. A lapokat Taher Dzsalil Habos, az iraki kémszolgálat főnöke küldte orosz kollégájának - írja a Guardian.