Szilárda
0 °C
6 °C

Oroszország fasizálódásától tart az Amnesty International

2006.05.04. 06:57
Az Amnesty International csütörtöki jelentése szerint egyre több faji indíttatású támadást követnek el az Oroszországi Föderáció területén, a hatóságok pedig eltűrik ezeket, az ilyen bűncselekmények többségét a rendőrség és az ügyészség nem faji indíttatású bűncselekményként, hanem huliganizmusként regisztrálja.

Az oroszországi újfasizmust serkenti a mind gyakoribb és sokszor halálos végű rasszista támadások hatósági eltűrése - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott átfogó tanulmányában. A jelentés idézi az orosz Sova Információ Elemző Központ adatait, amely szerint 2005-ben 28 rasszista indíttatású gyilkosságot és 366 támadást követtek el.

Az AI "Elszabadult Rasszista Erőszak" címet viselő tanulmánya rámutat arra, hogy valószínűleg a valódi esetek száma ennél jóval magasabb, hiszen amikor ilyen támadásokról érkezik bejelentés, a rendőrség és az ügyészség nem faji indíttatású bűncselekményként, hanem huliganizmusként regisztrálja. A jelentés az afrikai, ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai külföldi diákok, menekültek, valamint a közép-ázsiai és kaukázusi etnikai csoportok, valamint a roma és zsidó közösségek ellen elkövetett erőszakot tanulmányozza az Orosz Föderációban.

Idegengyűlölet

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint a fajgyűlölet vezérelte gyilkosságok, fizikai bántalmazások és megkülönböztetések egyre nagyobb számban fordulnak elő Oroszországban, és az orosz kormány - amely az idén a nyolc vezető ipari hatalom (G8) soros elnöke, és éppen átvenni készül az Európa Tanács elnöki posztját a következő fél évre - nem lép fel hatékonyan az idegengyűlölet és az intolerancia ellen. Az AI szerint a föderációs kormány kudarcot vallott az idegengyűlölet visszaszorításában. A jelentés beszámol az orosz hatóságok eredménytelenségéről a faji indíttatású támadások megelőzésében, valamint a hatóságok kudarcáról ezen ügyek kivizsgálásában és a támadók perbe fogásában.


Szélsőjobboldali tüntetők Moszkvában

"Felszólítjuk az Oroszországi Föderáció kormányát, hogy ne tűrje meg a rendőrség és az ügyészség passzivitását a rasszista támadások ügyében. Mint a G8 elnöki posztját betöltő és az Európa Tanács elnökségének várományosa, nem engedheti meg magának, hogy országában a hatóságok szemet hunyjanak az emberi jogokat súlyosan sértő bűncselekmények felett" - jelentette ki Fodor Márk, az AI magyarországi igazgatója.

150 szélsőséges csoport

Az emberi jogi szervezet szerint a rasszista támadások elkövetői sok esetben jól szervezett, fajgyűlölő, újfasiszta és erőszakos ideológiákat követő csoportok tagjai. Hivatalos adatok szerint Oroszországban 150 szélsőséges csoport működik mintegy ötezer taggal, de nem kormányzati szervezetek e csoportok tagjainak számát 50 ezerre teszik - írta az Amnesty International, megjegyezve, hogy a rasszizmus kutatásával foglalkozó, illetve az ellene fellépő magánszemélyek élete is valós veszélyben forog.

A jelentés szerint az erőszakcselekmények az orosz társadalom sok rétegében mélyen gyökerező intolerancia és idegengyűlölet legláthatóbb megnyilvánulásai közé tartoznak. A fajgyűlölet vezérelte bűncselekmények eltűrése azonban csak serkenti a szélsőséges idegengyűlöletet és az újfasizmust Oroszországban - áll az AI tanulmányában.

Üldöztetés

A jelentés szerint a csecsen fegyveres ellenálló csoportoknak tulajdonított, civilek ellen elkövetett nagyszabású támadások nyomán a csecsenek és más észak-kaukázusi kisebbségek üldöztetést szenvednek. Mivel ezek a kisebbségek jól láthatóan megkülönböztethetők az oroszoktól, tagjaik különösen ki vannak téve "a terror elleni harc" jegyében végrehajtott helyszíni okmányellenőrzésnek vagy rendőrségi zsarolásnak. Helyszíni felmérések szerint a nem szláv kinézetűeknek tavaly 21-szer nagyobb esélyük volt arra, hogy a moszkvai metróban okmányellenőrzésre megállítják őket, mint a szláv kinézetűeknek - áll a csütörtöki AI-jelentésben.

A szervezet szerint eljött az ideje, hogy az orosz kormány átfogó országos tervet dolgozzon ki a rasszizmus elleni harc előtérbe helyezésére.