Sára, Márió
2 °C
6 °C

Falusi bíróságokon a népirtók

2005.03.10. 16:56
A hagyományos népi törvénykezés keretében ítélhetik el a ruandai népirtás végrehajtóit. A gacacának nevezett falusi bíróságok akár életfogytiglani börtönt is kiszabhatnak, de a bűneiket beismerők jelentős enyhítést remélhetnek.

Falusi bíróságok ítélkezhetnek a ruandai népirtás elkövetői felett. A hagyományos törvénykezés keretében a nyolcszázezer tuszi és mérsékelt hutu legyilkolásában résztvevőket a falvak egész lakossága előtt hallgatják meg, a gyilkosok ügyében végül kilenc, köztiszteletben álló falusi öreg hoz döntést.

Az első meghallgatások csütörtökön kezdődtek meg. A falusi bíróságok csak a konkrét gyilkosok ügyében ítélkeznek, a népirtás kitervelőit az állami bíróságok, illetve az ENSZ a tanzániai Arushában működő, a ruandai polgárháborúban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszéke ítélkezik.

A ruandai polgárháborúban, 1994-ben a hatalmat gyakorló tuszi népcsoport szélsőségesei az állami médiát felhasználva etnikai zavargásokat robbantottak ki, a feltüzelt szélsőséges tuszik nyolcszázezer hutuval és mérsékelt tuszival végeztek.

A ruandai hatóságok szerint a falusi bíróságok, a gacacák akár nyolcszázezer vádlott ügyében is ítélkezhetnek. A gacacák akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a megbocsátás. A beismerő vallomás a büntetés jelentős mérséklését eredményezheti.