Eleonóra
-1 °C
2 °C

Két eltűnt kommandóst mentettek meg Afganisztánban

2005.07.04. 15:19
Tizenhat amerikai katona és tizenhét afgán civil vesztette péntekig életét az amerikai tengerészet négy kommandósának megmentésére indított akcióban. Két kommandóst megmentettek, további két társukról semmit sem tudnak.

Sikerült kimenekíteni a tálib ellenőrzésű területekről az amerikai haditengerészet SEAL-kommandójának két tagját. A négytagú felderítőcsoportnak a múlt hét elején veszett nyoma a Pakisztánnal határos, törzsi ellenőrzésű területeken. Az egyik kommandóst a hét végén menekítették ki, megmentésének körülményeiről a hadsereg addig nem kíván beszámolni, többi társának a sorsára is fény derül, írja a New York Times.

Hétfőn az amerikai csapatoknak sikerült megmenteni a kommandósalakulat egy másik tagját is. Az afgán Tolo TV beszámolójában nem tért ki részletekre.

Elpusztult a mentőcsapat

A kommandósok eltűnése után az amerikaiak egy mentőalakulatot küldtek a térségbe, az alakulatot szállító helikoptert azonban a tálibok - az amerikaiak közlése szerint egy szerencsés találattal - lelőtték. A helikopter fedélzetén tartózkodó tizenhat katona mind az életét vesztette.

A mentés körüli tragédiák sorozata pénteken teljesedett ki, amikor is az amerikai légierő csapást mért a körzetben egy feltételezett terrorista támaszpontra. A tervezésbe hiba csúszott, a bombák egy közeli falut is eltaláltak, ahol legalább tizenhét civil, köztük nők és gyermekek vesztették életüket.

Sajnálják

Az amerikai hadsereg hétfőn közleményben erősítette meg az incidens megtörténtét. A Kabulban kiadott közlemény szerint a pénteki légicsapásban "ismeretlen számú harcoló terrorista és fegyvertelen civil vesztette életét". A közleményben az amerikai hadsereg részvétét fejezte ki a polgári áldozatok miatt.

Az amerikai erők szombaton már bejelentették, hogy az előző este lebombáztak egy tálib tábort azon a vidéken, ahol a kommandósok nyomtá vesztették. "Úgy ítéltük meg, hogy a bombázást azonnal végre kell hajtani - mondta az esetről az amerikai haderő szóvivője, hozzátéve, hogy precíziós eszközöket használtak. Mint közölte, az amerikai katonaság még nem összesítette a csapással okozott veszteséget. "Aprólékosan készítjük elő a légi műveleteket, minden lehetséges óvintézkedést megteszünk, hogy elkerüljük a polgári áldozatokat" - közölte egy másik amerikai katonai szóvivő.