Virág
0 °C
2 °C

Irak és Szíria újra barátkozik

2006.11.21. 11:20
Az irak-iráni háború idején megszakadt kapcsolatot rendezi most Irak és Szíria, közös céljuk az iraki polgárháborús helyzet rendezése. Hétvégén Irán is csatlakozhat a Szíria és Irak által már aláírt dokumentumhoz, mely szerint az amerikai katonák addig maradnak Irakban, amíg szükséges, ezután megkezdődhet fokozatos kivonásuk.

Irak és Szíria 25 év szünet után helyreállította diplomáciai kapcsolatait, jelentette be a két ország külügyminisztere keddi közös bagdadi sajtóértekezletén. "Olyan megállapodást kötöttünk, amelynek értelmében teljes egészében helyreálltak negyedszázada megszakadt diplomáciai kapcsolataink" - közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. A nagykövetségek kölcsönös megnyitásáról már hónapokkal ezelőtt megállapodás született a felek között.

Együtt az erőszak ellen

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter vasárnap érkezett Bagdadba. Személyében első ízben járt magas rangú szíriai tisztségviselő Irakban Szaddám Huszein rendszerének 2003. áprilisi bukása óta. Moallem, akit többek között Núri al-Máliki iraki kormányfő is fogadott, ígéretet tett Szíria együttműködésére az országot elöntő erőszak megfékezésében.

A tárgyalásokon született dokumentumban a két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció katonái addig maradnak Irakban, ameddig a helyzet megkívánja, azután pedig fokozatosan vonják ki őket. Moallem korábban azt követelte, állítsák fel a mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásának menetrendjét.

Iraki részről azt remélik, hogy a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása segít megakadályozni a lázadók állítólagos szíriai támogatását. Az Egyesült Államok és a bagdadi kormány hosszú ideje azzal vádolja Szíriát, hogy nem tesz semmit a külföldi iszlám harcosok áradata ellen, akik könnyedén átjutnak az iraki határon. Damaszkusz szerint lehetetlen lezárni a két ország határát, és Irak szigorúbban járőrözhetne a maga oldalán.

Szíria után Irán is csatlakozhat

A két ország közeledése azt jelzi, hogy megpróbálják Szíriát és Iránt bevonni az iraki helyzet javításába, írja a BBC. Az iraki elnök, Dzsalal Talibani elfogadta Irán meghívását, és szombaton Teheránba látogat. Egyes hírek szerint a találkozón részt vesz Basar el-Asszad szíriai elnök is, bár a hírt Damaszkusz nem erősítette meg.

A kapcsolatok az 1980-ban kitört iraki-iráni háború kezdete után szakadtak meg, Bagdad tiltakozott az ellen, hogy Damaszkusz Iránt támogatja a háborúban, míg a szíriai vezetés azzal vádolta Irakot, hogy lázadásra ösztönzi Szíriában a betiltott fundamentalista Muzulmán Testvériség szervezetet. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben mindkét országot a helyi Baasz Párt vezette, Szíria és Irak viszonya gyakorlatilag Szaddám Huszein bukásáig hűvös maradt, csupán a kereskedelmi kapcsolatokat újították fel 1997-ben.