József, Bánk
-6 °C
0 °C

Túszdráma Szaúd-Arábiában

2004.05.30. 14:38
Huszonkét tússzal végeztek a terroristák Szaúd-Arábiában. Az al-Kaidával szövetséges fanatikusok szombaton a nyílt utcán lövöldözve tizenhét emberrel végeztek, vasárnap reggelig közel félszáz túszt tartottak fogva. A támadás miatt az elemzők szerint rekordot dönthet az olajár.
Huszonöt órás túszdrámának vetettek véget a szaúdi biztonsági erők vasárnap délelőtt. Szombaton az al-Kaidával szövetséges al-Kudsz Brigádok intézett támadást a Perzsa-öböl északi partjainál fekvő Kobárban több olajipari vállalat központja ellen. A rajtaütés után több tucatnyi tússzal egy luxuslakónegyedben barikádozták el magukat.

A BBC jelentése szerint a szombati rajtaütés során tizenheten vesztették életüket, köztük egy olasz, egy amerikai és egy brit állampolgár is.

Kivégezték a szökni próbálókat?

Tekintse meg képeinket!
A magukat elbarikádozó túszejtők ellen a szaúdi biztonsági erők vasárnap reggel lendültek akcióba. A megszállt épület tetejére mintegy negyven kommandós ereszkedett le, majd rövid lövöldözés során kiszabadította a túszok nagy részét. A hatóságok hivatalos közlése szerint a négy támadóból három elmenekült. Egy rendőrségi illetékes szerint a túszszedők három foglyukkal végeztek az akció közben - jelentette az AP. A belügyminisztérium későbbi összegzése szerint összesen huszonkét túsz vesztette életét a huszonöt órás túszdráma során.

Egy kiszabadult túsz szerint a terroristák az éjszaka is kivégezték kilenc túszukat - írja az AP. A szemtanú szerint a férfiak szökni próbáltak, a terroristák elvágták a torkukat. A szaúdi uralkodóház a belügyekért felelős tagja, Bandar herceg szerint azonban az éjszaka folyamán hét amerikai túsz megmenekült, kettejüket kórházba kellett szállítani.

Rekordot dönthet az olajár

A szaúdi olajipar ellen egyre gyakoribb támadások - legutóbb május elején végeztek öt nyugati olajipari munkással a terroristák Janbu városában - ami miatt az elemzők szerint minden eddigi rekordot megdöntve negyvenkét dollár fölé emelkedhet az olaj hordónkénti ára. Az állandósult támadások miatt az Egyesült Államok külügyminisztériuma valamennyi amerikai állampolgárt Szaúd-Arábia elhagyására szólította. A brit külügy csak a legszükségesebb utazásokat javasolja az országba.