Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Tartós béke helyett kézfogások

2002.01.06. 12:18
Bár az indiai és pakisztáni elnök többször is kezet fogott egymással, kétoldalú tárgyalások nélkül ért véget a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás katmandui csúcsértekezlete. A feszültség nem oldódik, Kasmírban folytatódtak a harcok.

Nepál fővárosában vasárnap véget ért Dél-Ázsia hét országának 11. csúcstalálkozója, amelyre rányomta bélyegét a térség két nagy országa, India és Pakisztán közötti tartós feszültség, jóllehet az indiai kormányfő és a pakisztáni elnök többször is kezet fogott egymással az elmúlt két nap alatt.

Pervez Musharraf pakisztáni elnök a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) katmanduli csúcsértekezletének zárásán röviden ismét kezet rázott Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnökkel, ám ennek a protokolláris kézfogásnak már nem volt olyan jelentősége, mint az előző napinak. Musharraf szombati felszólalását azzal a kijelentéssel zárta, hogy "őszintén baráti kezet" nyújt az indiai kormányfőnek, és szorgalmazta a két vetélkedő atomhatalom közötti megbékélést.

Mindenki a terrorizmus ellen

kezfogas
Ott a keze
Pervez Musarraf (háttal)
és Atal Behari Vadzspaji
A csúcsértekezlet résztvevői - Banglades, Bhután, India, a Maldív Köztársaság, Nepál, Pakisztán és Srí Lanka - zárónyilatkozatukban a terrorizmus elleni harc fokozására, a szegénység felszámolására, a nők és gyermekek kizsákmányolásának megszüntetésére, a környezet védelmének erősítésére, valamint a gazdasági együttműködés fejlesztésére szólítottak fel. A SAARC következő csúcstalálkozóját 2003-ban Pakisztánban rendezik meg.

Sher Bahadur Deuba nepáli miniszterelnök a tanácskozást záró beszédében a regionális együttműködés megerősítésére szólított fel, hogy ezáltal is szembeszálljanak a békére és a nemzetközi biztonságra az egyik legsúlyosabb veszélyt jelentő terrorizmus minden formájával.

A háború küszöbén

A világ legnépesebb és egyben legszegényebb térségében több belső konfliktus, illetve India és Pakisztán rivalizálása fékezi a fejlődést. Pervez Musharraf vasárnapi beszédében megismételte felhívását a regionális válságok békés úton történő rendezésére, ami lehetővé tenné a dél-ázsiai országok felemelkedését. "Tartós béke nélkül kevés előrelépés lesz" - jósolta a pakisztáni elnök, arra kérve kollégáit, hogy tanúsítsanak bölcsességet és bátorságot a vitás kérdések megoldásában.

A hangzatosnak tűnő szavak és a kézfogások ellenére az újabb háború küszöbére sodródott India és Pakisztán vezetői nem folytattak kétoldalú megbeszélést. Állítólag Dzsaszvant Szingh indiai és Abdul Szattar pakisztáni külügyminiszter szombaton találkozott egymással, ám indiai források később cáfolták a hivatalos tárgyalásról szóló hírt.

Lövések

Újabb lövöldözések voltak Kasmírban: az indiai és pakisztáni csapatok vasárnap a pakisztáni Sialkot város közelében aknavetőkkel lőtték egymás állásait, áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Indiai közlés szerint szombaton hat ember, köztük két katona sebesült meg Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén pakisztáni lövésektől. Pakisztáni részről arról számoltak be, hogy szombat éjjel egy halottja és egy sebesültje volt a pakisztáni falvakra zúdított indiai lövéseknek.

Az India és Pakisztán közötti feszültség erősödése miatt egyre jobban aggódó nyugati vezetők arra ösztökélik a két országot, hogy kezdjenek párbeszédet és csillapítsák a feszültséget. A Reuters jelentése szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter, aki a helyzetet "továbbra is nagyon veszélyesnek" értékelte szombaton telefonon beszélt Vadzspaji indiai miniszterelnökkel, míg Tony Blair brit miniszterelnök vasárnap este Újdelhiben, hétfőn pedig Iszlámábádban tárgyal az indiai, illetve pakisztáni vezetőkkel.