Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem kérnek a szabad szombatból az irakiak

2005.02.24. 14:58
Iraki diákok százai vonultak utcára Bakubában, tiltakozva a szombatot pihenőnappá nyilvánítani kívánó miniszterelnöki indítvány ellen. A tervezet elfogadása szerintük a cionista térhódítás kezdete lehet.

"Nem vagyunk zsidók" - tiltakoztak a bakubai diákok Ijád Alávi ideiglenes iraki kormányfő egyik utolsó javaslata ellen. A választások után a posztjáról távozó kormányfő a világ nagy részéhez hasonlóan Irakban is munkaszüneti nappá nyilvánítaná a szombatot.

Cionista összeesküvés

A százával tüntető bakubai diákok egyike, a tizenhétéves Mohamed Abasz szerint "a szombat a zsidók ünnepe és mi muszlimok vagyunk és nem értünk egyet a döntéssel". A tüntetők iraki zászlókat lobogtatva cionista összeesküvést kiáltottak.

Hosszabb hétvége

A Föld nagy részéhez hasonlóan a különböző arab nemzeteknél is pihenőnap a szombat. Az irakiak csak pénteken pihennek, a muszlim szabadnapon. A tüntetők is szeretnének több szabadidőt, de ők a csütörtökkel hosszabbítanák meg a szünetet.

Hosszabb munkaidő

A tervezet szerint a közszolgálati szférában dolgozóknak hosszabbodna a munkaideje, hogy kompenzálja az új szabadnapot. A távozó kormányfő, Ijád Alávi februárban terjeszetette fel indítványát a hétvége megduplázására.