Saron most már hálás Chiracnak

2004.07.29. 12:12
Közvetlenül azután, hogy tíz nappal ezelőtti felszólításának engedelmeskedve kétszáz franciaországi zsidó landolt Tel Avivban, Saron megkövette a sértett franciákat. Két hete még elrettentő példaként emelte ki a franciaországi antiszemitizmust, most már Chirac kérlelhetetlen kiállását dicsérte az izraeli kormányfő. Megnyilvánulásától az elhidegült kapcsolatok javulását remélik.
Kétszáz Franciaországból Izraelbe emigráló zsidót szállító gép landolt Tel Avivban, tíz nappal azután, hogy Saron Franciaország elhagyására szólította nemzettársait - jelentette a BBC. Az érkezőket a kormányfő személyesen üdvözölte, beszédében ugyanakkor több gesztust is tett a korábbi nyilatkozata miatt sértett franciák felé.

Hálás Chiracnak

Miután üdvözölte a "hazatérőket", Saron az antiszemitizmus növekvő problémájáról beszélt, ezúttal azonban nem emelte ki külön Franciaországot. Mi több, dicséretben részesítette a franciákat az antiszemitizmus elleni fellépéseikért. "Hálásak vagyunk a francia elnök antiszemitizmus elleni kiállásáért, reméljük határozott állásfoglalása példát állít a többi nemzet elé" - mondta.

"A zsidóknak nem a gyűlölet és a félelem miatt kell Izraelbe jönniük, hanem mert ez a hazájuk" - finomította tovább tíz nappal ezelőtti botrányt keltő nyilatkozatát. Saront akkor Chirac elnök nem kívánatos személynek nyilvánította Franciaországban. A BBC értesülései szerint Saron mostani beszéde enyhülést hozhat a feszült kétoldalú kapcsolatokban.

Mindeközben Franciaországban újabb antiszemita jellegű bűncselekmény nyomaira bukkantak. Saverne város szidó temetőjének harmincnégy sírját rongálták meg szerda éjszaka, többre horogkereszteket festettek, két sírra a sátánista 666-szimbólumot mázolták.  • Hírek
  • Bankszámla