Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Két évet késhet Szaddám pere

2004.02.17. 12:49
Hónapok múlva állhat össze leghamarabb a bukott rezsim emberiség elleni bűneit vizsgáló iraki bíróság. Szaddám Huszein pere még ennél is többet késhet, reálisan két év múlva állíthatják bíróság elé a bukott zsarnokot. Ha bűnösnek találják, a népirtással vádolt vezetőt kivégzőosztag lőheti agyon.
Még legalább két évig nem állítják bíróság elé Szaddám Huszeint - írja a Guardian. A brit napilap értesülései szerint az emberiség elleni bűnöket vizsgáló iraki bíróság hónapokra van első tárgyalásától. A testület első körben magasrangú Baath párti tisztviselők ügyét fogja tárgyalni.

Megfékeznék a bosszúvágyat

"Úgy gondolom, legalább két évbe kerül Szaddám bíróság elé állítása" - nyilatkozta a Guardiannak Szalem Csalabi, a bíróság megteremtésén dolgozó iraki emigráns. Szalem a befolyásos iraki emigráns vezető, a Pentagon által Irak vezetőjének kiszemelt Ahmed Csalabi öccse.

Szalem szerint a bíróság felállítása nehéz feladat. Míg az irakiak többsége Huszein gyors elítélését követeli, a bíróságnak törekednie kell az igazságos ítélkezésre - mondta a Guardiannak.

A bíróságra amerikai nyomás is nehezedik. Míg azonban az irakiak bosszút akarnak állni a bukott rezsimen, az amerikaiak 30-50 perre akarják korlátozni a bíróság munkáját, ugyanis nem akarják teljesen elidegeníteni a diktatúra idején vezető szerepet játszó szunnita kisebbséget.

Népirtással vádolnák

Csalabi szerint Szaddám pere a legsúlyosabb vádakra, így a kurdok elleni hadjáratra, az 1991-es síita lázadást követő megtorlásokra és a Kuvait elleni háborúra korlátozódhat. A bíróság megakadályozná, hogy Huszein Milosevicshez hasonlóan átpolitizálja perét az őt Kuvait lerohanása előtt még támogató nyugati politikusok tanúként történő megszólaltatásával. A tanúmeghallgatás különösen kellemetlen lehetne a diktátorral 1983-84-ben többször is találkozó Donald Rumsfeld jelenlegi amerikai védelmi miniszter számára.

Golyó vagy kötél

Csalabi elmondása szerint a tárgyalásokat öt bíró vezetné, a bíróság munkáját húsz "nyomozóbíró" segítené. A hatóságok vádalkut is köthetnének a gyanúsítottakkal. Az erőszakos bűncselekményeket halálos ítéletekkel torolnák meg, a civil vádlottakat akasztanák, a katonákat kivégzőosztag lőné agyon - mondta el Csalabi.

Az iraki vezető öccse ügyvédként dolgozott Londonban - igaz főleg gazdasági ügyekkel foglalkozott. Szalem az Indict nevű, Huszein bűneiről adatokat gyűjtő szervezet egyik alapítója. Az Egyesült Államok már a háború kitörése előtt konzultációkat folytatott vele a bíróság felállításáról - írja a Guardian.