Bernadett
-2 °C
4 °C

Kínzásoktól retteg Huszein

2004.05.17. 12:41
Nem szeretne iraki felügyelet alá kerülni Szaddám Huszein. A bukott diktátor attól tart, egykori politikai ellenfelei kínzásokkal bosszulnák meg huszonnégy éves rémuralmát. Azt nem tudni, hogy Szaddám hallott-e az amerikaiak által elkövetett kínzásokról.
Iraki kínzásoktól retteg Szaddám Huszein. A diktátor saját bevallása szerint attól tart, hogy ha az amerikaiak átadják az iraki hatóságoknak, politikai ellenfelei bosszút állhatnak huszonnégy éves rémuralmáért - írja a Daily Telegraph.

Tisztaságmániás lett

A CIA a lap értesülései szerint ki is használta már a bizalmas információt, a bukott diktátort azzal fenyegetik, hogy ha nem működik együtt, átadják az irakiaknak. Azt nem tudni, hogy Huszein hallott-e az amerikaiak által elkövetett iraki kínzásokról.

A CIA Szaddám egyik új megszállottságát is kihasználná. A diktátorra a börtönben elképesztő méretű higiéniai és sterilitási mánia tört ki. Az amerikai kihallgatók ezt is kihasználnák a zsarnok elfogása óta, öt hónapja tartó hallgatásának megtörésére - írja a Telegraph.

Jól bánnak a diktátorral

A Telegraph szerint Szaddámnak oka is van a félelemre. Az egykori ellenfelei által irányított iraki kormányzótanács bírósága várhatóan halállal bünteti majd rémuralmának bűneit.

A lap a titkosszolgálatoktól származó információi szerint a bukott vezér depresszióban és gyakori dühkitörésekben szenved. Ezek során gyakran még mindig Irak törvényes elnökének nevezi magát. A titkosszolgálatok egyébként mindent megtesznek azért, hogy Szaddámot nehogy bántódás érje. Az amerikaiak el szeretnék kerülni, hogy pere során amerikai kínzásokra hivatkozhasson - írja a Telegraph.