Sára, Márió
2 °C
6 °C

Huszein biztos volt túlélésében

2003.11.03. 08:33
Az oroszok és a franciák titkos tárgyalásokon tett ígéreteiben bízva Szaddám Huszein biztos volt hatalma megmaradásában - írja a Washington Post. A diktátor színlelt támadásnak vélte a márciusi inváziót, ezért nem rendelt el válaszcsapást. Tömegpusztító fegyvereiről azért nem mondta el az igazságot, mert fenn akarta tartani az erő látszatát.
Színlelt támadásnak vélte, ezért nem rendelt el ellenoffenzívát az amerikaiak március végi iraki inváziója ellen Szaddám Huszein - jelentette a Washongton Post Tárik Azizra hivatkozva. A lap értesülései szerint kihallgatásán a bukott rezsim miniszterelnök-helyettese elmondta, a diktátort orosz és francia tárgyalópartnerei győzték meg arról, hogy a támadás elkerülhető.

Késleltetés, vétó

A Post amerikai kormányzati forrásokból származó információi szerint az oroszok és a franciák arról biztosították Huszeint, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában a késleltetés és a vétó eszközével élve meg fogják akadályozni az Egyesült Államok vezetésével készülő háborút.

Az iraki elnök ebben a szilárd meggyőződésben vetette el, hogy parancsot adjon az azonnali katonai válaszra, amikor megkapta az amerikai szárazföldi csapatok beözönléséről szóló jelentéseket. Arra a következtetésre jutott, hogy a határátlépés valamiféle színlelt támadás.

Fentartotta a látszatot

Más magas rangú iraki foglyok arról számoltak be: Szaddám Huszein nem akarta elveszíteni hitelét a szomszédos arab országok előtt, amelyek feltételezett tömegpusztító fegyverei miatt tisztelték, ezért akarta, hogy a világ azt higgye: Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei - írja a Post