Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lövöldözés Ciszjordániában: hat áldozat

2002.02.20. 00:20
Hat izraeli állampolgár életét vesztette, egy pedig megsebesült, amikor kedd este Ramallahtól északnyugatra palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy katonai ellenőrzőpontnál várakozó csoportra.
Izraeli források szerint az ciszjordániai Ein Arik közelében található ellenőrzőpontot egy közeli domboldalról vették tűz alá. Az incidens csak a legutóbbi mozzanat volt a közelet-keleti erőszakhullámban, amely kedden is több életet követelt. Palesztin források és a Vörös Félhold adatai szerint a nap folyamán tíz palesztin vesztette életét.

A busz nem vár

Ugyancsak ciszjordáiában egy öngyilkos merénylő életét vesztette, a nyugati parti Meholában. A terrorakcióban a merénylőn kívül senki sem sérült meg.

A szemtanúk szerint a palesztin férfi a Jeruzsálem-Tiberiasz távolsági autóbuszjáratra szeretett volna felszállni - a vezető az utasok közreműködésével azonban ledobta a buszról, majd bezárta az ajtót. A merénylő ezután indította be az övére erősített robbanóanyagból álló pokolgépet.

Egymást követő légicsapások

Kedden többen életüket vesztették az izraeli hadsereg megtorlóakcióiban, amelyeket a két hétfői jeruzsálemi öngyilkos merényletek miatt foganatosítottak.

Dél körül az izraeli légierő helikopterei rakétákkal támadták a gázai Jebalya menekülttáborban található Hamász-irodát. A támadásban ketten életüket vesztették és egy kilenc éves gyerek súlyosan megsérült.

Huszonnégy óra alatt harmadszor hajtott végre légicsapást az izraeli légierő, amikor F-16-osokkal támadta a Palesztin Hatóság rendőrsége különleges alakulatainak épületeit Ramallahban. Légitámadás érte továbbá Jasszer Arafat különleges rendőri egységeinek épületét, illetve egy palesztin katonai hírszerző központot, a gázai Rafahban.

Erőszak mindenütt

Ketten palesztin a katonai határzár átlépésének kísérlete közben vesztette életét. Egy anya és lánya életét vesztette, amikor harckocsiágyú találat ért egy lakóházat. A Vörös Félhold közlése szerint a balatai menekülttáborban kialakult összetűzésekben ketten vesztették életüket.

Az izraeli hatóságok közleményük szerint az elmúlt nap folyamán öt öngyilkos merényletet akadályoztak meg.