Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az afgán exkirály szomorú, de igazat ad Washingtonnak

2001.10.08. 02:51
Mohammad Zahir Sah, a római száműzetésben élő volt afgán király elismerte az Egyesült Államok törvényes jogát arra, hogy megbüntesse a szeptember 11-i terrortámadások felelőseit. A 86 éves egykori uralkodó egyik tanácsadója korábban azt mondta, hogy a sahot elszomorította a támadás ténye.
Mohammad Zahir Sah
Vasárnap este Rómában közzétett nyilatkozatában Mohammad Zahir Sah felszólította Washingtont, hogy kímélje meg a polgári lakosságot, az ártatlanok életét Afganisztánban. "Noha elismerjük az Egyesült Államok törvényes jogát (a válaszra), legfontosabb célunk, hogy tiszteletben tartsák az afgán nemzet biztonságát, területi épségét és méltóságát" - hangsúlyozta az 1973 óta száműzetésben élő volt uralkodó. Afganisztán népének jogot és lehetőséget kell kapnia arra, hogy szabad választásokon határozza meg politikai jövőjét - mondta a volt király.

Korábban egyik tanácsadója azt mondta, hogy az exkirályt megrázta és elszomorította az Afganisztán elleni támadás. "Ez nyilvánvalóan tragédia. Remélem, hogy hamarosan véget ér, és nem lesznek sebesültek" - mondta Zahir Sah egykori külügyminisztere, Hedajat Amin Arsala a volt uralkodó álláspontját is tolmácsolva.

Az elmúlt hetek tárgyalásai alapján valószínűsíthető, hogy Zahir Sah fontos szerepet játszhat Afganisztán irányításában a tálibok hatalmának megdöntése esetén. Washington, más csoportok mellett az exkirállyal is kapcsolatokat kezdeményezett a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényleteket követően. A jelenleg 86 éves volt afgán királyt 1973-ban államcsínnyel fosztották meg hatalmától. Egy vele készített, hétfőn közzétett interjúban jelezte: kész visszatérni hazájába, ha hasznosat tehet.