Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kibékültek Magyarországgal a szaúdiak

2005.05.02. 10:04
Visszatér Budapestre Szaú-Arábia nagykövete. Az MSZP tizenötödik születésnapján a kormányfő szájából elhangzott rosszízű tréfálkozás miatt megsértődött szaúdiak kiengesztelésére Magyarországra hívták az ország oktatási miniszterét is.

Helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal Szaúd-Arábia, jelentette a szaúdi külügyminisztérium vasárnapi bejelentésére hivatkozva az Arab News című internetes lap. A szaúdi-magyar diplomáciai kapcsolatokban Gyurcsány Ferenc az MSZP tizenötödik születésnapján, egy gálaműsorban elejtett féresikerült tréfája okozott törést. Kijelentésében a magyar kormányfő a magyar és a szaúdi labdarugó-válogatottak mérkőzésére utalva terroristának bélyegezte a szaúdiakat.

Gyurcsány ugyan többször is bocsánatot kért kijelentéséért, Szaúd-Arábia, nem kis részben az Arab Newson folyó, a kijelentést részben torzító kampány miatt, visszahívta budapesti nagykövetét.

A botrány heteiben az Arab News megjelentetett egy, később ironikusnak mondott publicisztikát, melyben a szerző katonai akciót követelt Magyarország ellen.

Hisam al-Nahili külügyi szóvivő vasárnapi bejelentése szerint Fejszál Haszim nagykövet hamarosan visszatér Budapestre. "Nagyon örülök, hogy a szaúdi nagykövet, aki keményen dolgozó diplomata, visszatér a magyar fővárosba. Ő mindkét ország hasznára dolgozik", nyilatkozta az Arab Newsnak a hír kapcsán Tölli István, Magyarország szaúdi nagykövete. Tölli egyben reményét fejezte ki, hogy a két ország kapcsolatai a jövőben tovább fejlődhetnek.

Az Arab News értesülései szerint Magyarország igyekszik szorosabbra fűzni a politikai és gazdasági kapcsolatokat Szaúd-Arábiával, elsősorban a jelenleg évi százmillió dolláros kereskedelmi kapcsolatokat fejlesztené. A politikai kapcsolatok javítása jegyében meghívták Magyarországra Kaled al-Ankari oktatási minisztert. Orbán Viktor négy évvel ezelőtti látogatása óta ez lesz a legmagasabb színtű kapcsolatfelvétel a két ország között.