Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Budapesti tüntetés a világsajtóban

2006.09.19. 01:52
A francia hírügynökség szerint a tüntetők "főként militáns nacionalistákból és a futballmérkőzésekről ismert garázdákból" álltak. Hírünk a nagyvilágban.

Több világhírügynökség is részletes tudósításokat közölt a Budapesten hétfőn este lezajlott tüntetésről és a Magyar Televízió épületének ostromáról. A Reuters helyszíni jelentésében azt írta, hogy miközben a Magyar Szocialista Párt felsorakozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mögött, aki 2004-es hivatalba lépése óta a legnagyobb kihívással szembesül, az ellenzék és 10 ezer tüntető a lemondását követelte, miután a magyar köztársasági elnök azt mondta, hogy Gyurcsány "erkölcsi válságot" idézett elő.

A tudósítónak nyilatkozott egy középkorú tüntető nő, aki azt mondta, azért vannak a parlament előtt, mert új választást és kormányvűltást szeretnének.

Néhány breaking news külföldi hírportálokról
Galéria: néhány breaking news külföldi hírportálokról

Az AP beszámolója szerint a parlament előtt második napja tüntető többezres tömeg többnyire békés volt, bár egyesek időnként üvegeket hajigáltak a rohamrendőrök felé, és a tömeg kitartóan tovább követelte Gyurcsány lemondását. Néhány százan az állami televízió közelben álló székháza elé vonultak, mert követeléseiket élőben akarták beolvasni a televízióban. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a többségükben fiatal emberek (köztük borotvált fejűek) visszaszorítására, akik megostromolták a székház főbejáratát - olvasható a tudósításban.

A miniszterelnök televíziós szereplései ellenére a közhangulat hétfőn Gyurcsány-ellenes volt - írta az AP - az ellenzéki pártok lemondását követelték, és Sólyom László államfő bírálta őt, amiért tudatosan kockáztatja az emberek demokráciába vetett hitét, és arra kérte Gyurcsányt, hogy nyilvánosan ismerje el tévedését.

Az AFP helyszíni tudósításban számolt be a televízió ostromáról, a könnygáz és vízágyú bevetéséről. Megemlítette, hogy a Fidesz hétfő este teljes szolidaritásáról biztosította a tüntetőket, akik a francia hírügynökség szerint "főként militáns nacionalistákból és a futballmérkőzésekről ismert garázdákból" álltak. Megemlítették, hogy tüntetések voltak több magyarországi városban is, néhány ezer résztvevővel.

Élő tudósítást közölt az MTV ostromáról a CNN, a BBC és a Sky News hírtelevízió is.