Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Sakál újra vall

2000.11.29. 18:23
Carlost tanúként hallgatják meg egy, az olajminiszterek ellen 1975-ben elkövetett merénylettel foglalkozó perben. A vádlott Hans-Joachim Klein, a Sakál társa, egykori diákvezér, akinek '60-as évekbeli mozgalmához tartozott például Joschka Fischer, német külügyminiszter is. Carlos egy másik társa ellen is folyik eljárás, a hölgyet Olaszország adta ki Párizsnak.

Carlost, a hírhedt nemzetközi terroristát újra a beidézte a párizsi bíróság - igaz, a Sakálnak most tanúként kellett megjelennie. A venezuelai terroristát a német Hans-Joachim Klein vádlott perében hallgatták meg az OPEC-miniszterek elleni 1975-ös bécsi merénylettel kapcsolatban - közölte a CNN.

Carlos
A vád szerint Klein részt vett a Carlos (eredeti nevén Ilics Sanchez Ramirez) által tervezett, 1975. december 21-én elkövetett merényletben, ahol egy OPEC-alkalmazott, egy iraki testőr és egy osztrák rendőr meghalt. A merénylet során a terroristák hetven túszt ejtettek (köztük tizenegy minisztert), majd harmincöttel Algériába repültek, ahol elengedték a foglyokat. Ezután Klein, aki egyébként maga is megsérült, Carlosszal együtt eltűnt.

Carlos Klein ellen vallott

Klein tagadja, hogy bárkit megölt volna, de Carlos vallomásában kijelentette, hogy az iraki testőrt Klein lőtte le.

A per Németországban zajlik, de a francia hatóságok nem egyeztek bele, hogy Carlost, aki életfogytig szóló büntetését tölti, kivigyék az országból, így a Sakál meghallgatására Párizsban került sor.

Klein diákmozgalmához tartozott Joschka Fischer is

A Sakál Magyarországon is járt
A gazdag venezuelai ügyvéd fia, aki a hatvanas években Kubában és Moszkvában tanulta a "forradalmat", a "vörös terrorizmus" képviselőjeként indult, és a KGB még egyetemi évei alatt magához láncolta. Később felcsapott a "palesztin forradalom" harcosának a Palesztinai Népi Felszabadítási Front (PNFF) tagjaként. 1977-ben, amikor a PFSZ úgy dönt, hogy beszünteti a megszállt területeken kívüli merényleteket, a Carlos-féle szélsőséges terroristák útja elválik a palesztin politikai mozgalomtól. Ekkor következnek a véres párizsi merényletek. A Sakál (a név Frederick Forsyth a Sakál napja című kémregényéből ragadt rá) az imperializmusellenes nemzetközi felforgatás zsoldosa lesz, kapcsolatban a német RAF-fal, az olasz Vörös Brigádokkal, az ETÁ-val. Két merénylet között Kelet-Európában (előszeretettel Budapesten) keres menedéket magának. A KGB segítségével Carlos hamis okmányokkal akadálytalanul mozoghat Kelet-Berlin, Budapest és Bukarest között, kapcsolatban áll a Stasival, a Securitatéval és a magyar elhárítással. Ezek a szervek kényelmetlennek érzik ugyan jelenlétét, szemmel tartják, s igyekeznek békés úton semlegesíteni, de mindig kerülik a nyílt konfliktust, tartván - s nem is alaptalanul - attól, hogy ez esetben magukra vonnák a nemzetközi terrorizmus "büntető akcióit".

[forrás: HVG]

Néhány nappal korábban már meghallgatták Klein egykori barátját, Daniel Cohn-Benditet is, aki jelenleg az Európai Parlament képviselője. A német Zöld Párt tagjának vallomása szerint a '60-as években Klein a diákmozgalmak egyik vezére volt, és mozgalmához tartozott például Joschka Fischer, német külügyminiszter is.

Kleint 1998. szeptember 8-án tartóztatták le Normandiában, ahol évek óta álnéven élt. Ügyében legkorábban decemberben várható ítélet.

Carlost, aki saját bevallása szerint 83 embert ölt meg, Szudánban kapták el 1994. augusztusában, majd francia ügynökök Párizsba vitték. 1997-ben ítélték életfogytiglanra két francia ügynök és egy informátor meggyilkolásáért.

Carlos másik társát Olaszország adta ki

A francia hatóságok arra kérik az olasz illetékeseket, hogy hosszabbítsák meg Christa-Margot Fröhlichnek, Carlos társának kiadatását. A kiadatás 2001. január 1-jéig tart, de a terroristanő tárgyalása jelenleg szünetel, mert Jean-Louis Bruguiere bíró Kelet-Európából vár adatokat Carlos, a titkosszolgálatok és a vádlott kapcsolatáról.

Fröhlichet egy autóba rejtett bomba felrobbantásával vádolják, de egy vonat ellen elkövetett merénylet is a vád részévé válhat, ha az ügyészek elég bizonyítékot szereznek. A vonat elleni támadást Carlosnak tulajdonítják, a merényletben öt ember vesztette életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!