Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kaszparov: Berezovszkij hallucinál

2007.06.29. 19:11
Borisz Berezovszkij, a londoni száműzetésben élő orosz milliárdos azt állította a BBC Hardtalk című műsorában, hogy Garri Kaszparov néhány éve 25 milliárd dollár támogatást kért tőle, de nem adott neki. A volt sakkvilágbajnok alaptalan hazugságnak nevezte az állítást. Egy ellenzéki vezető szerint érdekes, hogy az orosz mágnás az utóbbi időben meglehetősen gyakran mesél az orosz ellenzékkel való kapcsolatáról.

Cáfolta Garri Kaszparov ellenzéki vezető Borisz Berezovszkij orosz milliárdos azon állítását, hogy néhány évvel ezelőtt 25 millió dollár támogatást kért tőle az orosz parlamenti és elnökválasztáson való részvételhez. "Ezt egy szóval hallucinációnak lehet nevezni. Mert az emberek, amikor hazudnak, legalább valamire alapoznak" - jelentette ki pénteken Kaszparov volt világbajnok sakkozó a BBC orosz nyelvű szolgálatának.

Emlékeztetett arra is, hogy akkoriban még csak a sakknak élt. Az azóta politikával foglalkozó Kaszparov elmondta, hogy 2003-ban valóban találkozott Berezovszkijjal, ám olyan dolgokról beszélgettek, amelyeknek semmi köze jelenlegi politikai ellenzéki tevékenységéhez. Hozzátette, hogy azóta sem találkozott a londoni száműzetésben élő orosz üzletemberrel.

Kaszparov nem volt elég eltökélt

A brit menedékjogot élvező Berezovszkij csütörtök este a BBC Hardtalk című műsorában közölte, három évvel ezelőtt visszautasította Kaszparovnak azt a kérését, hogy finanszírozza politikai tevékenységét. Emlékezete szerint Londonban találkoztak, sokat beszélgettek, amiből az derült ki számára, hogy Kaszparov nem eléggé eltökélt az ellenzéki vezető szerepére. Hozzáfűzte, hogy ezért elutasította a kérést.

Az interjú után Berezovszkij a BBC kommentátorának még azt is kijelentette, hogy Vlagyimir Zjuganov kommunista pártvezetőt leszámítva gyakorlatilag minden orosz politikus segítséget kért tőle, és nincs Oroszországban egyetlen olyan jelentős politikus sem, akinek ne nyújtana anyagi támogatást. Hozzáfűzte, hogy ez vonatkozik a Másik Oroszország ellenzéki koalíció vezetőire is. Ugyanakkor konkrétan egyetlen nevet sem volt hajlandó megnevezni.

Berezovszkij időzít

Kaszparov és a Másik Oroszország vezető politikusai többször kijelentették már, hogy Berezovszkijnak semmi köze nincs és nem is volt a mozgalom tevékenységéhez.

A volt sakkvilágbajnok még nem döntötte el, hogy bírósághoz fordul-e rágalmazás vádjával. Gyenyisz Bulinov, a Kaszparov vezetett Polgári Egységfront ügyvezető igazgatója érdekesnek találta, hogy az utóbbi időben Berezovszkij meglehetősen gyakran mesél az orosz ellenzékkel való kapcsolatáról, ráadásul mindig valamilyen fontos esemény, konferencia vagy tiltakozó megmozdulás előestéjén.

Felfedte magát a nyilvánosság előtt az MI6 orosz ügynöke

Felfedte önmagát a nyilvánosság előtt egy volt orosz titkosszolgálati ügynök, aki azt állítja, hogy több évvel ezelőtt beszervezte őt a brit MI6 brit hírszerző szolgálat. Az NTV televízióban Vjacseszlav Zsarko néven bemutatkozó férfi pénteken elmondta, hogy eleinte a londoni emigrációban élő Borisz Berezovszkij orosz milliárdos számára szerzett különböző információkat pénzért.

Az üzletember meghívására 2002 nyarán ellátogatott Londonba, ahol megismerkedett Alekszandr Litvinyenkóval, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiugrott ügynökével. Litvinyenko azt javasolta neki, hogy konzultáljon brit partnerekkel anyagi ellenszolgáltatás fejében. Zsarko több éven keresztül havi kétezer eurórért Oroszország politikai és gazdasági helyzetéről készített elemzéseket.

Az ügy 2005 januárjában fordult komolyra, amikor Finnországban két brit ügynök arra kérte, hogy szerezzen információkat az FSZB brit részlegének tevékenységéről. Zsarko addig két havonta találkozott megbízóival, de ettől kezdve megritkultak a beszélgetések, a feladatot nem tudta teljesíteni, hiszen már nem fért hozzá titkos információkhoz.