Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Nem adják Salitot, maradnak a foglyok

2006.07.10. 16:58
Izrael nem hajlandó tárgyalni a Hamasszal, a fogolycsere következményei kárt okoznának az ország jövőjének. A Hamasz Szíriába száműzött vezetője a konfliktus kezdete óta először lépett a nyilvánosság elé, és kijelentette, hogy csak a fogolycserét látja megoldásnak. Izrael továbbra is elkötelezett a ciszjordániai kivonulás mellett.

A palesztin bebörtönzöttek szabadon bocsátása az elrabolt Gilad Salit tizedesért cserébe „óriási hiba” volna, semmiféle tárgyalást nem kezdünk a „véres szervezettel”, mondta Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján. "A fogolycsere egy olyan véres terrorista szervezettel, mint a Hamasz, nagy hiba lenne, amely nagy károkat okozna Izrael állam jövőjére nézve" - mondta.

Röviddel ezután a Hamasz Szíriába száműzött politikai vezetője, Kaled Mesal úgy reagált, hogy fogolycsere nélkül nem engedik el Salitot. Mesal hétfőn először jelent meg a nyilvánosság előtt Gilád Salit tizedes június 25-i elfogása óta. "Egységes az álláspont a palesztinok között. Senki sem fogadja el az izraeli katona szabadon engedését ellentételezés nélkül" – jelentette ki Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatóján.


Kaled Mesal

Olmert és Mesal nyilatkozatai patthelyzetet vetítenek előre a Salit tizedes elrablásával kezdődött válságban. Médiajelentések szerint az egyiptomi és török tárgyalódelegáció már közel állt a megegyezéshez, a két fél álláspontja azonban mégis túl távolinak bizonyult, írja az AP.

Erőszakos konfrontáció

Három palesztin milicista halt meg hétfőn az izraeli hadsereg légicsapásaiban, és öt ember megsebesült, mikor egy izraeli rakéta egy robbanószerekkel megrakott autóba csapódott. A palesztin milicisták vasárnap három rakétát lőttek ki az izraeli Szderot városára. A támadásban egy civil megsérült.

Olmert újságírói kérdésre elmondta, hogy a Gázai övezet offenzívája nem tántorítja el a tervétől, miszerint Izrael kivonulna Ciszjordániából is. „Határozott szándékom a palesztin és az izraeli nép elválasztása, és egy biztonságos határ létrehozása, hogy a két állam, a két nép békésen élhessen egymás mellett, de ha a terrorszervezetek az erőszakos konfrontációt akarják, annak mind az izraeliek, mind a palesztinok viselni fogják a következményeit ” – mondta a miniszterelnök. Izrael 2010-ig tervezi visszavonni csapatait Ciszjordánia legnagyobb részéről.

Nem volt más választása

Olmert visszautasította az izraeli hadseregnek a Gázai övezetben indított offenzívájával kapcsolatos európai uniós kritikákat is, Olmert szerint az Európai Uniónak (EU) inkább az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat kellene elítélnie. "Egy bizonyos pont után Izraelnek nem volt más választása, mint tenni néhány lépést ennek megállítására" – mondta. Az EU pénteken azzal vádolta Izraelt, hogy aránytalanul alkalmaz erőt a Gázai övezetbeli palesztinok ellen és súlyosbítja a humanitárius válságot.


Ehud Olmert

Az izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy a katonai offenzíva célja Salit kiszabadítása mellett az Izrael elleni rakétatámadások megfékezése, a hadműveleteknek így "nincs meghatározott menetrendje". Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában megdönteni a Hamasz-kormányt annak ellenére, hogy több tucat vezetőjét letartóztatták. Elmondása szerint a Hamasz fogságban lévő tagjait azzal gyanúsítják, hogy Izrael elleni támadásokban vettek részt.  • Vennék
  • Hírek