Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Izrael tűzszünetet köthet a palesztinokkal

2006.07.25. 15:16
Palesztin források szerint a Gázai övezet hatalmi csoportjai beleegyeznének egy olyan tűzszünetbe Izraellel, amelynek értelmében Salit tizedes visszanyerné szabadságát, és a harcok is leállnának a palesztinok és az izraeliek közt. A Hamász egyelőre nem erősítette meg az információt, és Izrael sem bólintott rá az ajánlatra. A német külügyminiszter a hét végén a Gázai övezetben tárgyalt, és bíztatónak ítélte a helyzetet.

A palesztin mezőgazdasági miniszter szerint a Gázai övezet legtöbb hatalmi csoportja – beleértve a Hamászt is – beleegyezne a tűzszünetbe Izraellel. A megállapodás tartalmazná Gilad Salit, a Gázai övezet határában egy hónappal ezelőtt elrabolt izraeli tizedes szabadon engedését is, írja a Haarec.

Ibrahim al-Naja elmondta, hogy a milicisták nem lőnének több Kasszam-rakétát izraeli célpontokra, ha Izrael leállítaná a palesztinok elleni támadásait a Gázai övezetben. A milicisták készen állnak szabadon engedni Salitot is, cserébe garanciát kérnek arra, hogy a jövőben elengedik a palesztin bebörtönzöttek egy részét.

A Hamász egyelőre nem erősítette meg az információt, azonban ha igaz a hír, ez lenne az első alkalom, hogy a szervezet hajlandóságot mutat a válság megoldására kidolgozott egyiptomi javaslat elfogadására. A dokumentum nem tartalmaz Izrael oldaláról biztosítékot a palesztin bebörtönzöttek azonnali szabadon bocsátására, kizárólag azt fekteti le, hogy valamikor a jövőben szabadlábra kerülnek.

Kölcsönös tűzszünet

Al-Naja elmondta, hogy a palesztin hatalmi csoportok a kölcsönös tűzszünetet szabták feltételül, valamint hogy Izrael állítsa le minden, a palesztinok ellen irányuló akcióját. Izraelnek garanciát kéne vállalnia arra is, hogy szabadon engedik a bebörtönzöttek közül az időseket, a gyerekeket és a nőket.

„A kezdeményezés célja, hogy megpróbáljuk enyhíteni a palesztinok szenvedéseit. Most Izrael kezében van a döntés, bár egyelőre nem mutatnak hajlandóságot a tűzszünet megkötésére” – mondta a miniszter. Abbász, aki kedden délután találkozik Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, a tárgyaláson tervezi bemutatni a palesztin hatalmi erők közti megegyezést.

Német remények

Németország hétfőn reményteljesnek nevezte a Salit tizedes kiszabadítására irányuló törekvések előrehaladását, írja a Reuters. Frank-Walter Steinmeier, Németország külügyminisztere hétvégén a Gázai övezetbe látogatott, és több palesztin vezetővel találkozott.


Frank-Walter Steinmeier Mahmúd Abbásszal

„Abban reménykedünk, hogy törekvéseink már a közeli jövőben eredményre vezetnek” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a külügyi szóvivő. Martin Jäger elismeréssel szólt Mahmúd Abbász palesztin elnök és Egyiptom szerepéről a válság kezelésében.

Izrael június végén indította el offenzíváját a Gázai övezetben, három nappal Salit tizedes elrablása után. Július 12-én az izraeli hadsereg bombázni kezdte Libanonban a Hezbollah milicistáinak állásait, miután a szervezet terroristái elraboltak két további katonát, Ehud Goldwassert és Eldad Regevet.

Nem közvetít, de beveti kapcsolatait

A német álláspontot azután ismertették, hogy Steinmeier hétvégén megbeszélést folytatott egyiptomi kollégájával, valamint találkozott Abbásszal és Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel is. Németország bejelentette azt is, hogy felhasználja kapcsolatait a válság megoldására, azonban a közvetítő szerepét nem vállalja.

A német titkosszolgálat 2004-ben segédkezett az Izrael és a Hezbollah közti fogolycserék lebonyolításában, Izrael meg is kérte Németországot, hogy segítsen az elrabolt katonák kiszabadításában. „Nem vállaltunk közvetítő szerepet, erőfeszítéseket viszont teszünk, akárcsak a többi nemzetközi szereplő. Az európai országok erőssége az eltérő csatlakozási pontok ismerete. Mi megpróbáljuk használni a sajátunkat” – fogalmazott Jäger.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!