Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tárgyalnának Salit tizedes szabadon engedéséről

2008.09.14. 11:55
A Hamász a lehető legrövidebb időn belül megállapodást akar kötni Izraellel arról, hogy szabadon engedné a több mint két éve fogva tartott Gilád Salit izraeli tizedest cserébe palesztin bebörtönzöttek kiengedéséért - közölte a palesztin radikális szervezet száműzetésben élő vezetője egy vallási szertartáson.

"A Hamász nem halogatja a fogolycseréről szóló tárgyalásokat, és nem is támaszt új feltételeket abban, csak éppen elutasítja az Izrael általi zsarolást, vagyis azt, hogy (a zsidó állam) csökkenteni akarja a szabadon engedendő palesztin foglyok számát. Mi több mint ezer palesztin fogoly elengedését követeljük, de Izrael csak 450-nek hajlandó visszaadni a szabadságát. Szeretnénk a lehető leggyorsabban befejezni a tárgyalásokat, hogy a palesztin foglyok mihamarabb hazatérhessenek" - mondta Háled Mesaal a muzulmán böjti hónaphoz kötődő szombat esti damaszkuszi eseményen.

A francia állampolgársággal is rendelkező Salitot 2006 júniusában hurcolták el palesztin szélsőségesek a Gázai övezet határáról. Nicolas Sarkozy francia elnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz a francia-izraeli kettős állampolgárságú Salit kiszabadulása érdekében. Szeptember eleji damaszkuszi látogatásán átadott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek egy levelet, amelyet a 22 éves katonának írt az édesapja.

Mesaal bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt amiatt, hogy nem tud áttörést elérni az Izraellel folytatott tárgyalásokon, amelyek amiatt akadtak el, hogy folytatódik a zsidó lakótelepek építése Ciszjordániában és Jeruzsálem környékén. "Nem fogadunk el semmilyen olyan megoldást a cionista ellenségtől, amely ellentétes a palesztin nemzeti alapelvekkel" - szögezte le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?