Benedek
-5 °C
5 °C

Globalizációellenes tüntetések Salzburgban

2001.07.01. 18:47
Antikapitalista tüntetők százai tüntettek és csaptak össze a rendőrséggel vasárnap az ausztriai Salzburgban, ahol a Világgazdasági Fórum tartja háromnapos ülését. Sebesültekről egyelőre nem tudni, a tüntetők legfeljebb ezerötszázan vannak. Az osztrák hatóságok alaposan felkészültek az eseményre. A találkozón elsősorban a Balkánt és az Európai Uniót érintő kérdésekről tárgyalnak politikusok és üzletemberek.
Több száz antikapitalista tüntető csapott össze a rendőrséggel vasárnap délután Salzburgban, ahol a Világgazdasági Fórum (WEF) tartja háromnapos ülését - jelentették hírügynökségek. Két tüntetőt letartóztattak, sebesültekről nem érkezett jelentés.

A demonstráció szervezői szerint legalább kétezer tüntető vonult a főpályaudvarról a kongresszusi központ elé; rendőrségi források szerint hétszázan vannak. A tüntetők WEF ellenes transzparenseket emelgettek, és helyenként kővel dobálták meg a rendőröket. Több helyen áttörték a rendőrségi barrikádokat és - botokat és köveket használva fegyverül - összecsaptak a rendfenntartó erőkkel - tudta meg az Index helyszíni forrásoktól.

Készültek

Ausztria - megrettenve a göteborgi eseményektől, ahol egy ponton a rendőrség kénytelen volt tüzet nyitni a törő-zúzó anarchistákra - napokig készült az "eseményre". A szövetségi kormány időlegesen felfüggesztette a schengeni egyezményt, lehetővé téve a szigorúbb ellenőrzést a határokon. Több mint ötezer rendőrt rendeltek Salzburgba az ország más részeiből, és barrikádokat állítottak fel városszerte. Három különböző biztonsági zónára osztották a várost, a zónák határán szigorú rendőri ellenőrzést tartanak.

Flyer: Zúzd szét a WEF-et!

Hivatalosan egy tüntetést engedélyeztek. Itt kommunista, ifjúszocialista, és zöld tömörülések képviselői szólaltak fel. A tüntetők gerincét helyi csoportok adják.

Hasonlóképpen, mindent megtettek a tüntetés kigondolói is, hogy minél több embert mobilizáljanak a találkozóra. A tüntetés hírét honlapokon és levelezőlistákon terjesztették el, gondosan ügyelve az aktivisták által oly nagyra tartott sokszínűség elvére: a fontosabb infókhoz - hogyan jussunk el Salzburgba, hol aludhatunk stb. - öt európai nyelven lehetett hozzáférni, nyilván gesztusértékűnek szánva azt, hogy ezek egyike a szerb volt. A szervezők hangsúlyt fektettek arra is, hogy jogi és orvosi tanácsokat adjanak a résztvevőknek arra az esetre, ha összeütközésbe kerülnének a rendőrökkel. Nem elsősorban konfrontációra, inkább felforgatásra és figyelemfelhívásra törekednek.

Miről van szó?

A pánikra okot adó esemény a Világgazdasági Fórum háromnapos ülése, amelyen 660 üzletember, 15 állam- és kormányfő, és több kormánytag vesz részt. A WEF-et globalizációellenes szervezetek a jelenlegi gazdasági globalizáció egyik motorjának, antidemokratikus szervezetnek tartják, amely szerintük zárt ajtók mögött tanácskozva dönt fontos, az egész világ sorsát érintő kérdésekről, méghozzá rosszul.

Vasárnap délutáni sajtótájékozatójukon a szervezők elmondták: tiltakozásuk a globalizáció bálványai ellen irányul, amelyek miatt a háttérbe szorulnak a demokratikus alapjogok - jelentette az MTI. "Ez nem a mi globalizációnk, hanem a gazdagoké" - mondja egy tüntetésszervező.

A globalizációellenes mozgalmakról bővebben itt olvashatunk.

A jelenlegi találkozón Európát érintő kérdésekről lesz szó: elsősorban a balkáni helyzetről és az Európai Unió bővítéséről. A tanácskozáson többek közt részt vesz Borisz Trajkovszkij macedón, és Zoran Djindjics szerb kormányfő, valamint Lord Robertson NATO-főtitkár is. Az Európai Uniót Günter Verheugen bővítési biztos képviseli.

Első nap: Európa, Európa
Thomas Klestil osztrák államfő szerint az Európai Uiónak minden európai állam számára nyitva kell maradnia. Üdvözölte a bővítés menetrendjét, s kijelentette: a 2004-es kvázi határidő kitűzése bizonyítja, hogy megvan a politikai akarat az előrejutáshoz.

Alekszander Kwasniewski lengyel államfő arról beszélt, hogy Európa soha nem látott kihívások előtt áll: az integráció folyamata minden eddiginél előbbre jutott, ám a lakosság egyelőre nem lelkesedik a folyamatért. Most a víziót pragmatizmussal kell ötvözni - mondta, és hangsúlyozta: a jövő Európájának egyik alapköve az Egyesült Államokkal való transzatlanti partnerség marad.

Soros György a Balkán újjáépítése érdekében vámuniót javasolt. Kifejtette: a térség országainak mindegyike önmagában túl kicsi ahhoz, hogy nagy beruházásokat vonzzon. Soros bírálta az európai intézményeket és különösen az Európai Központi Bankot, amiért szerinte nem megfelelően reagálnak a konjunktúra világméretű lanyhulására. Hiányolta a közös európai fiskális politikát is.

Szergej Kirijenko volt orosz kormányfő hangsúlyozta: Oroszország az évtized végére egy összeurópai biztonsági rendszer része kíván lenni, de ez nem a NATO lesz, s elképzelhetőnek mondta, hogy addigra az Európai Unió is további államokat vesz fel, amelyek egyike Oroszország lehet.

(MTI)