Újabb hat al-Szamud rakétát semmisített meg Irak

2003.03.02. 14:17
Újabb hat al-Szamud 2 rakéta megsemmisítését kezdte el Irak vasárnap. Tekintve, hogy a diktatúra száznál is több határozatsértő rakétával rendelkezik, a jelenlegi tempó mellett hetekig is eltarthat a tiltott fegyverek megsemmisítése. Az amerikaiak által egyszerűen időhúzásnak minősített akció mellett az ellenőrök folytatták az iraki dokumentumok szerint már nem is létező, mégis érintetlenül megtalált R-400-as vegyi bombák vizsgálatát is.
Fokozta az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud 2-es rakéták megsemmisítésének tempóját Irak. Szemben a szombaton bezúzott néggyel a diktatúra vasárnap hat, a megengedetnél nagyobb hatótávolságú rakéta szétszedését kezdte meg. Tekintve, hogy az ország száznál is több al-Szamud 2-vel rendelkezik, a megsemmisítés a jelenlegi tempó mellett akár egy hónapig is elhúzódhat.

"A háború a legrosszabb dolog, mindent megteszünk elkerülése érdekében, a tőlünk telhető legteljesebb mértékben együttműködünk" - jelentette ki Mohamed Alduri iraki ENSZ-nagykövet.

Erős építésű fegyverek

Az iraki munkások szombaton az ENSZ ellenőreinek figyelő szemei előtt próbálkoztak a rakéták kézi megsemmisítésével. Mivel azonban a rakéták Demetrius Perricos, a fegyverzetellenőrök helyettes vezetőjének viccelődő megjegyzése szerint "nagyon erős építésűek", a munkásoknak végül búldózerekkel kellett összetörniük azokat - írja az AP.

Néhány hétig eltarthat

A hírügynökség jelentése szerint Hans Blix főellenőr helyettese "néhány napos, legrosszabb esetben néhány hetes" időhatárban egyezett meg az irakiakkal a rakéták megsemmisítéséről. Perricos szerint hamarosan "növelnek a tempón" - jelentette az AP. Az ENSZ határozatait megsértő rakéták robbanófejeit eltávolították és egy biztonságosabb helyen semmisítik meg egy későbbi időpontban.

Időhúzás

Perricos szerint az al-Szamud 2-esek megsemmisítése "feltétlenül konkrét előrelépésnek" számít, azt azonban nem tudja, hogy ez a fejlemény "csökkentette-e a háborús veszélyt". Az irakiak döntését a békepárti vezetők dícséretekkel illették, Washington és legfőbb szövetségese, Nagy Britannia azonban szimpla időhúzásnak értékeli.

Mustárgáz nincs, bombák vannak

Az ellenőrök más iraki tiltott fegyverek után is folytatták kutatásaikat, a Bagdadtól százötven kilométerre északra fekvő al-Mutana telepen végzett vizsgálataik megállapításai szerint a diktatúra valóban megsemmisítette mustárgáz-készleteit. Folytattják a vizsgálatokat az irakiak állítása szerint 1991-ben megsemmisített R-400-as vegyi fegyverekkel is feltölthető bombák ügyében is. Az al-Azizía bázison a kormány állításaival szemben több érintetlen R-400-t is találtak.  • Hírek
  • Hírek