Elemér
0 °C
10 °C

Bush feloldaná az Irak elleni szankciókat

2003.05.08. 11:00
Mivel a szankciókkal büntetett rezsim már nem létezik, Amerika és szövetségesei feloldanák Irak büntetését. Reményeik szerint egyetlen "lelkiismeretes" ország sem akadályozza meg közös határozati javaslatuk elfogadását - bár a háborút is ellenző oroszok és franciák nem tűnnek túl lelkesnek.
Az Irak elleni gazdasági szankciók feloldását kezdeményezi az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország. "A rezsim, ami ellen a szankciók irányultak, már nem létezik" - nyilatkozta Bush washingtoni sajtóértekezletén. Az amerikai elnök szerint egyetlen "lelkiismeretes ország sem támogathatja az irakiak reményeit elfojtó szankciókat".

Bush már feloldott

Bush "saját döntésként" már enyhítette is az Irak elleni amerikai szankciókat. Az elnök és Aznar spanyol miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a BT megosztottsága ellenére támogatja majd a szankciók mihamarabbi feloldását. A testület állandó, vétójoggal rendelkező tagjai közül a már a háborút is ellenző Oroszország és Franciaország fejezte ki kétségeit a büntetőintézkedések megszüntetésével kapcsolatban.

Az amerikaiak szerint azonban megváltozott a hangulat az ENSZ-ben. "A világszervezetnél dolgozó diplomatáink szerint a tagállamok most együtt léphetnek fel az irakiak érdekében" - mondta el Bush.

Gyilkos embargó

Az ENSZ szankcióit 1990 augusztusában, Kuvait iraki lerohanása után léptették életbe. Független források szerint a gazdasági megszorítások következtében havi átlag nyolcezer iraki, többségében gyermek vesztette életét. A háború három hetében megközelítőleg 1250 iraki polgári személy vesztette életét.