Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Senkinek sem hiányzott a lefejezéssel fenyegetett brit

2006.01.16. 07:24
A vakszerencse mentette meg egy brit újságíró életét. A karácsonykor elrabolt Phil Sands eltűnéséről még Marokkóban nyaraló szülei sem tudtak. A férfit már lefejezéssel fenyegették.

Teljesen véletlenül szabadítottak ki egy brit újságírót az amerikai tengerészgyalogosok Irakban. A 28 éves szabadúszó újságírót, Phil Sandst karácsony napján rabolták el Bagdadban. Rabsága java részében rokonaiért aggódott, akikről azt hitte, nagyon megviselte őket elrablásának a híre. Valójában szülei Marokkóban nyaraltak és mit sem tudtak sorsáról.

Sandst már lefejezéssel fenyegették elrablói és fel is vetettek vele egy videót, amiben lemondásra szólítja Tony Blairt. "Halott vagyok, ez már csak technikai kérdés" - idézte fel gondolatait szabadulása után a Guardiannak. Egyáltalán nem bízott a megmenekülésben.

Ám ekkor - valóban váratlanul - amerikai katonák jelentek meg és kiszabadították. A tengerészgyalogosok rutin járőrözés közben véletlenül bukkantak rá az újságíróra, akinek az elrablásáról senki sem tudott.

"Helikoptereket hallottam, de azt hittem, hogy tovább mennek. Aztán mégis két amerikai jelent meg az ajtóban. >>Mi a f*sz?<< - kiáltott fel az egyikük. >>Brit vagyok, a fenébe is<< - feleltem" - mesélte el kiszabadulása történetét.

Sands szülei, akik az egész idő alatt Marokkóban nyaraltak, nagy megkönnyebüléssel hallottak fiúk sorsáról. "Legalább nem kellett végigcsinálnunk a körömrágós részt" - nyilatkozta a Guardiannak apja, David. Ő egyébként biztos benne, hogy a fia a történtek ellenére visszatér még Irakba. "Szereti azt a helyet" - mondta.