Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Személyes leszámolás a korzikai gyilkosság hátterében

2001.08.21. 13:48
Az első adatok szerint személyes leszámolás áldozata lett a korzikai nacionalista mozgalom egyik történelmi vezéralakjának számító Francois Santoni. Ezt valószínűsítik a múlt pénteki merénylet után megindult nyomozás eddigi eredményei. Santoni barátnőjének lakásában fegyvereket, töltényeket és a Franciaország legnagyobb korrupciós botrányában, az Elf-ügyben érintett személyekről szóló aktákat találtak.
A múlt pénteken meggyilkolt Santoni barátnőjének párizsi lakásán végzett hétvégi házkutatás során olyan tárgyak és dokumentumok kerültek elő, amelyek bizonyítani látszanak azt a tényként kezelt feltételezést is, hogy Santoni szoros kapcsolatban állt a két éve alakult illegális fegyveres szervezettel, az Armata Corsával. Sőt arra is fény derült, hogy a korzikai nacionalista mozgalom vezéralakjának számító politikus jóbarátja volt - az egy éve hasonló körülmények között meggyilkolt barátjával - Jean-Michel Rossival, az Armata megalapítójával volt, jóllehet ezt Santoni mindig is tagadta.

Az 5. kerületi lakásban a nyomozók egy fekete csuklyát és egy overallt találtak - mindkettő a földalatti csoportosulás "egyenruhájának" számított. Előkerült továbbá két kézifegyver - egy 38-as kaliberű revolver és egy kilenc milliméteres pisztoly, valamint a hozzájuk tartozó 150 töltény.

A merénylet
Francois Santonit, a korzikai nacionalista mozgalom egyik kiemelkedő tagját augusztus 17-én hajnalban gyilkolták meg. Monaccia d'Aullene faluban Santoni egy esküvőről sietett haza, mikor egy gépfegyveres, ismeretlen alak halálos fejlövést adott le rá, egyik testőrét pedig a lábán megsebesítette. Az ismeretlen férfinak sikerült elmenekülnie, de később a rendőrök megtaláltak egy kiégett autót, amiről azt feltételezik, hogy a merénylő azzal próbált egérutat nyerni.

Számos megtalált dokumentum enged bepillantást Santoni "üzleti kapcsolataiba". Ezek közül leginkább a szövevényes Elf-ügyben vizsgálat alá helyezett André Guelfi és Robert Feliciaggi neve érdemel figyelmet. Az utóbbi, korzikai származású üzletember történetesen az ugyancsak korzikai eredetű Charles Pasqua volt belügyminiszter köréhez tartozik, aki ellen szintén eljárás folyik az Elf francia olaj-óriásvállalat titkos kenőpénzekkel összefüggő pénzmosási ügyeinek egyik alfejezetében.

A legígéretesebb zsákmánynak azonban mégis az a 3 centiméter vastag irattároló ígérkezik, amelynek teljes tartalma Charles Pierinek, Santoni hajdani barátjának viselt dolgaival foglalkozik. Santoni korábban együtt irányította Pierivel a korzikai fegyveres mozgalom kirakatszervezeteként működő A Cuncolta Naziunalistát, de sosem tudta megbocsátani neki, hogy - 1996-98-as bebörtönzése idején - kihagyta őt a nacionalista szervezetek egyesülési folyamatából. (Pieri bűnlajstromát növelhette Santoni szemében az is, hogy lecsapta kezéről akkori barátnőjét - értesült a Le Monde.)

Nem tudható, hogy alappal vagy alap nélkül, de Santoni Pierit vádolta azzal, hogy - börtönzárkájából - ő rendelte meg Rossi eltakarítását az útból tavaly augusztus 7-én. Pierit, az A Cuncolta volt országos titkárát 1998-ban ítélték négyévi börtönre terrorista bűnszövetkezésben való részvétel vádjával. Idén januárban született döntésében a párizsi fellebbviteli bíróság öt évre növelte a büntetési tételt.

A Pieriről összeállított dossziéban szerepel egy bizalmas bírósági dokumentum fénymásolata is, amelyhez a nyomozóhatóságok véleménye szerint az irattároló tulajdonosa csakis rendőri vagy igazságügyi alkalmazott közreműködésével juthatott hozzá. A dosszié tartalma megerősítette a nyomozókat abban a meggyőződésükben, hogy a múlt heti leszámolás elválaszthatatlanul összefügg a korzikai nacionalista mozgalom két ismert alakja közti rivalizálással - összegzi a házkutatásból adódó következtetéseket a Le Monde.

Újabb merénylet Korzikán
Négy nappal a korábbi hónapok viszonylagos nyugalmát felbolygató Santoni-gyilkosság után, kedden újabb véres merénylet történt Korzikán, ezúttal két ember lelte halálát ismeretlen lesipuskások golyóitól. A Bastia közelében lévő Morianiban már csak az áldozatok felismerhetetlenné szenesedett holttestét találták meg egy kiégett gépkocsiban a riasztásra érkező csendőrök. Az eset szemtanúinak beszámolója szerint az autó délután fél egykor lobbant lángra, s előtte fegyverropogás hallatszott. A helyszínre sietők egy gépkocsit láttak a bűntény színhelyéről nagy lendülettel elrobogni. A felgyújtott jármű rendszámtáblája is azonosíthatatlanná deformálódott a lángokban, ami tovább nehezíti az áldozatok személyazonosságának kiderítését.