Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A karikatúrák miatt gyilkolt a török suhanc

2006.02.07. 14:43
A szemtanúk és az NTV hírtévé értesülései szerint a gyilkossággal vádolt fiú is azt vallotta, hogy a Mohamedről európai lapokban megjelent gúnyrajzok miatt öltek meg egy olasz papot Törökországban. A rendőrség nem akar elhamarkodott következtetéseket levonni.

Őrizetbe vette a török rendőrség a Trabzonban meggyilkolt 60 éves olasz pap, Andrea Santoro feltételezett gyilkosát. A 16 éves kamaszfiú vasárnap ölte meg egy lövéssel a katolikus papot, őrizetbe vétele után elismerte tettét. Az NTV török hírtelevízió értesülései szerint a fiú maga is azt vallotta, hogy az európai lapokban megjelent, Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt ölt.

A szemtanúk szerint a fiú "Allah akbar" kiáltással végzett az éppen imádkozó Santoróval.

A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg, hogy a fiú a karikatúrák miatt ölt. A rendőrök szerint a gyilkosságnak ahhoz is köze lehet, hogy a pap prostituáltak körében végezte lelkipásztori munkáját és hittérítő tevékenysége miatt is fenyegették.

Anatólia pápai helynöke, Luigi Padovese nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a gyilkosság indítékairól, de nem tartja kizártnak, hogy egy felhergelt fanatikusról van szó, aki egy törökországi keresztény elleni támadással akart bosszút állni.

A 99 százalékban muszlimok lakta, de szekuláris Törökországban is több ezren tüntettek a Mohamed prófétát terroristaként ábrázoló gúnyrajzok európai lapokban való közlése ellen.

Andrea Santoro holttestét kedden hazaszállították Olaszországba, ahol még a héten a hét római főtemplom egyikében, a Lateráni Szent János-székesegyházban ravatalozzák fel.