Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az al-Kaida terroristája vallott a török hatóságoknak

2006.02.21. 20:32
Egy szír férfi bevallotta, hogy az al-Kaida megbízásából merényletet akart elkövetni egy izraeli személyszállító hajó ellen. A költségeket a tálibok szellemi vezetője, Omar molla finanszírozta.

Loai Mohamad Hadzs Bakr al-Szaka vallomást tett a török hatóságoknak, Omar molla megbízásából izraeli célpont ellen akart szír társával merényletet elkövetni, jelentette a Haarec. Al-Szaka elmondta, hogy munkájáért cserébe 50 ezer dollárt (több mint 10 millió forint) kapott Omartól. Al-Szakát a török hatóságok fogták el még tavaly augusztusban, miután meghiúsult a támadás az izraeli hajó ellen.

A férfi februárban egyszer már állt is bíróság előtt, a vád szerint ugyanis ő volt a háttérszervezője a 2003-ban, Törökországban végrehajtott öngyilkos merényleteknek, amelyek 58 halálos áldozatot követeltek. Az ügyész szerint al-Szaka személyesen Oszama bin Ladentől, az al-Kaida vezérétől kapta a megrendelést.

A vádiratban megfogalmazottak alapján al-Szaqa vásárolt egy jachtot 7000 dollárért (közel másfél milló forint), valamint beszerzett egy búvárruhát, amiket a támadáshoz akart használni. Vásárolt továbbá egy lakást Antalyán, a mediterrán nyaralóhelyen 350 ezer dollárért (majdnem 74 millió forint). A tervek szerint ez lett volna a védett ház, amit búvóhelyként használt volna.

A szír gerillaharcosok

Al-Szaqa vallomásában gerillaharcosnak definiálta magát, és beismerte, hogy volt egy társa, a szintén szír Hamid Objszi. Elmondta továbbá, hogy nem tudták még kiválasztani a megfelelő helyszínt a támadáshoz, és hibát vétettek a bomba készítése közben. Mikor a szerkezet véletlenül felrobbant, el kellett menekülniük a védett házból. A rendőrségnek ekkor sikerült elfognia őket.

"Ha nem robbant volna fel a bomba idő előtt, másnap magam robbantottam volna fel" - mondta al-Szaka. Hozzátette, hogy jó eséllyel egy NATO-hajó lett volna a célpont, ha elszalasztotta volna az izraeli turistákat szállító hajót.

További hetven al-Kaida terrorista lehet török kézen

A két szír férfi mellett további hetven gyanúsított vár a török igazságszolgáltatás ítéletére, mindegyik az al-Kaidával és a 2003-as merényletekkel álhatott kapcsolatban. A következő tárgyalást március 20-ra tűzték ki.

Orvosi jelentések szerint al-Szaka plasztikai műtéten esett át, hogy hamisított igazolványok és álnevek egész sorát használhassa. A vallomások mindezt alátámasztották, a hetven vádlott közül többen felismerték al-Szaka fényképét, legtöbben azonban Szíriai Aladdinnak nevezték.

Abu Muszab az-Zarkavi al-Kaida vezetővel együtt al-Szakát is távollétében ítélte el a jordán bíróság 2002-ben. A vád ellenük az volt, hogy amerikai és izraeli turistákat akartak mérgesgázzal meggyilkolni Jordániában, a millenniumi ünnepségek alatt. A merénylet azonban nem járt sikerrel.