Valér
-1 °C
0 °C

Blair franciául köszöntötte Sarkozyt a YouTube-on

2007.05.08. 08:08
Majdnem négy percen át köszöntötte Tony Blair brit miniszterelnök franciául a hétvégén elnökké választott Nicolas Sarkozyt.

A YouTube videomegosztó portálon, franciául köszöntötte Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnököt Tony Blair brit kormányfő.

A Google tulajdonában lévő, világszerte tízmilliók által látogatott YouTube-on a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalnak saját csatornája van; a franciául közismerten folyékonyan beszélő Blair profi kép- és hangminőségű üdvözlő beszédét ezen a csatornán tették fel a portálra.

A 3 perc 43 másodperces nyilatkozatban Blair kifejti, hogy nagyra becsüli, sőt barátjának tekinti Sarkozyt.

A kormányfő szól a mindkét ország előtt álló kihívásokról, elsősorban a globalizációról, a gazdasági változásokról, és az olyan új gazdasági hatalmak megjelenésének hatásairól, mint Kína és India.

Blair egyenes utalást tesz az Amerikával fenntartott szövetségesi viszony fontosságára, mondván: Nagy-Britannia és Franciaország az egymással, az Európán belül és "természetesen" az Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatokon keresztül tudja befolyását érvényesíteni.

Tony Blair személyében egy távozó politikai vezető köszöntötte a most hivatalba lépő új francia elnököt. Blair ugyanis, aki éppen tíz éve van hatalmon a kormányzó Munkáspárt élén, várhatóan még a héten bejelenti lemondását, elindítva az utódválasztási kampányt, amely június végén zárul.

Az utód általános várakozás szerint Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszter lesz.

Az orosz sajtó Sarkozy miatt aggódik

A keddi orosz lapok aggodalmuknak adtak hangot az orosz-francia kapcsolatok Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökké választása után várható alakulása miatt, mivel az új államfőt Moszkvában az Egyesült Államokhoz közelállónak és Oroszországgal szemben rendkívül kritikusnak tartják.

A Kreml-barát Izvesztyija és a Rossziszkaja Gazeta című hivatalos lap hangsúlyozza: Sarkozy nagyon rosszul ismeri Moszkvát, ellentétben elődével, Jacques Chirac-kal, aki nem rejtette véka alá Puskin hazája iránti szeretetét és aki a nagy 19. századi költő műveit még franciára is fordította fiatal korában.

Nicolas Sarkozy atlantista álláspontja nehezen teszi elképzelhetővé egy olyan Berlin-Moszkva-Párizs szövetséget, mint amilyen az iraki háború ellen született Jacques Chirac ihletésére, vélekedett az Izvesztyija.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!