Gusztáv
-4 °C
1 °C

Iszlám törvényeket akar az iraki kormányfőjelölt

2005.03.19. 15:37
Bár a közvélemény nagy része elutasítja az iszlám törvénykezést, Ibrahim al-Dzsafari iraki kormányfőjelölt ragaszkodik a sária bevezetéséhez. Ugyanakkor híve a szövetségi állammodellnek és a népcsoportok egyenjogúságának is.

Az iszlám törvénykezés bevezetése és szövetségi állam megteremtése mellett foglalt állást az iraki síiták miniszterelnök-jelöltje a Spiegelnek adott interjújában. Ibrahim al-Dzsafari, a vallásos pártok jelöltje a sáriát csak a jog egyik forrásának tekinti, de mindenképpen bevezetné a szigorú vallási törvényeket. Egy, a héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint az irakiak nagy része nem értene egyet a sária bevezetésével.

Dzsafari szövetségi államként képzeli el a jövő Irakját, ahol "még a rengeteg kis vallási közösség tagjainak is" azonos jogai lesznek. A vallásos jelölt szerint még az asszonyok kendőviselését sem tennék kötelezővé. "Iraknak iszlám államnak kell lennie, de ehhez nincs szükség Iránra vagy Szaúd-Arábiára", mondta.

Az új iraki parlament szerdán tartott alakuló ülése után Dzsaafari úgy vélte, hogy Iraknak két héten belül új kormánya lesz. A síita Egyesült Iraki Szövetség, amelynek egyik fő pillére a Dzsaafari által vezetett Iszlám Dava, 146 képviselővel rendelkezik a januárban megválasztott, 275 fős iraki parlamentben. A kurdoknak, amelyekkel a síiták kormányalakítási tárgyalásokat folytatnak, 77 képviselőjük van.

Dzsafari a Spiegelnek nyilatkozva úgy vélte, a bíróság 2005 végéig ítéletet hirdet Szaddám Huszein bukott diktátor ügyében.