Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

A bagdadi metróban rejtegeti tömegpusztító fegyvereit Huszein?

2003.02.24. 11:51
Irak egy Bagdad alatt épült, száz kilométeres titkos alagútrendszerben rejtegeti tömegpusztító fegyvereit - mondta el a CBS-nek az iraki atomfegyverprogram volt vezetője. Az alagútrendszer tervei eredetileg a bagdadi metró építését szolgálták. Az ENSZ fegyverzetellenőrei évekkel ezelőtt hallottak már a titkos rejtekhelyről, eddig azonban nem találták meg a bejáratát.
A bagdadi metró tervei valójában egy, a tömegpusztító fegyverek elrejtését szolgáló alagútrendszer építésére szolgáltak - mondta el a CBS 60 minutes című műsorában Huszein egyik volt vezető tudósa. Dr. Huszein Sarisztáni, a diktatúra egykori vezető atomtudósa szerint a többszintes alagútrendszer mostanra több mint száz kilométer hosszúságú.

Metró helyett fegyverek

Elmondása szerint a bagdadi metró több nemzetközi cég által készített tervei láttán Huszein azok katonai alkalmazására koncentrált. "Arra utasította a hadsereget, hogy a terveket a tömegpusztító fegyverek rejtekhelyének elkészítésére használják" - mondta Sarisztáni.

Méreggyűrű Bagdad körül

A tudós információi szerint az alagútrendszerben vegyi és biológiai fegyverkészleteket, többek között szarint, VX idegmérget és lépfene-tenyészeteket tartanak. Az Irakot elhagyó tudós bagdadi forrásai szerint Huszein vegyi gyűrűt kíván vonni Bagdad köré az "olajos, ragacsos" VX idegméregből.

"A VX perceken, másodperceken belül öl, a halálos adagja egy milligramm" - mondta. Véleménye szerint a gyűrűn mindenkinek át kell haladnia, aki Bagdad megszállására készül" - nyilatkozta a tudós a CBS-nek.

Menekülési útvonal

Az alagútrendszer, amellett, hogy a vegyi fegyverek rejtekéül szolgál, Huszein menekülési útvonala is lehet. "Huszein atombiztos bunkert alakított ki az egyik alagútban" - mondta a tudós.

Nem találják a bejáratot

Az ENSZ fegyverzetellenőrei már évekkel ezelőtt hallottak az alagútrendszerről, eddig azonban nem találták meg a bejáratait, nyilatkozták az ellenőrök a CBS-nek. Az amerikai kormányzat ennek ellenére rendelkezhet bizonyos információkkal az alagúthálózatról, hiszen annak egy részét egy kaliforniai cég tervezte. A terveket most kormányzati tisztviselők tanulmányozzák.

Sarisztáni tizenegy évet töltött magánzárkában és többször meg is kínozták, mivel nem volt hajlandó atombombát építeni Huszeinnek. A tudós az öbölháború egyik bombatámadása során szökött meg börtönéből. Mint mondta, szeretne visszatérni országába és segíteni a "biztosan bekövetkező" háború utáni újjáépítésben.  • Eladnék
  • Hírek