Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kanada az Északi-sarkvidéken építkezik

2007.08.10. 21:58
Pár órával a dán expedíció bejelentése után Kanada közölte, építkezésekbe kezd az Északi-sarkvidéken, hogy megerősítse felségjogát. Összesen öt ország verseng a vitatott területért, mivel itt lehet a Föld még feltáratlan kőolaj- és földgázkincsének 25 százaléka.

Kanada két új katonai létesítményt épít az Északi-sarkvidéken, hogy ezzel is alátámassza felségjogát a vitatott térségben, jelentette be pénteken az ország miniszterelnöke. Stephen Harper közölte, hazája új katonai kiképző központot és mélyvízi kikötőt létesít a területen.

A kormányfői bejelentés alig egy héttel azután hangzott el, hogy Oroszország jelképesen igényt formált az Arktisz alatti - ásványkincsekben gazdag - tengerfenékre. Két mini-tengeralattjáró személyzete kitűzte az orosz nemzeti lobogót az Északi-sark alatti talapzatra.

Összesen öt állam - Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Dánia és Norvégia - verseng azért, hogy érvényt szerezzen az arktikus tengerfenékre formált jogainak. Különböző tanulmányok szerint ez a térség rejti magában a Föld még feltáratlan kőolaj- és földgázkincsének 25 százalékát.

Dánia a kanadai lépés előtt pár órával jelentette be, hogy vasárnap expedíciót indít a térségbe. A résztvevők feladata az lesz, hogy kimutassák, a Lomonoszov-hátság összeköttetésben van a (Dániához tartozó) Grönlanddal, azaz a sziget folytatása az Északi-sark alatti tengerfenéknek. Ebben az esetben Koppenhága a tengerjogi konvenció értelmében jogot formálhat a pólusig terjedő területre.