Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Sarkozy felesége nem szavazott?

2007.05.13. 18:14
A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő párizsi újság azon cikkét, amely arról számolt volna be, hogy Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnök felesége május 6-án nem ment el szavazni, a laptulajdonos nem engedte megjelentetni - adta hírül a Rue89 nevű francia internetes hírportál.

"Információink szerint a Le Journal du Dimanche lemondott arról, hogy megjelentesse azt a cikkét, amely arról szólt, hogy Nicolas és Cécilia Sarkozy hogyan töltötte az elnökválasztás második fordulójának napját, május 6-át" - olvasható az internetes oldalon, amelyet a baloldali Libération című napilap egykori újságírói a második forduló estéjén indítottak el. Szerintük a JDD - miután megnézte annak a szavazóhelyiségnek a névjegyzékét, ahol Cécila Sarkozynek szavaznia kellett volna -, rájött: az új francia First Lady nem szavazott. A választási névjegyzékről készült fotóval illusztrált, meg nem jelent cikkben az is olvasható, hogy a győzelem estéjén heves szóváltásra került sor a leendő elnöki pár tagjai között - értesült az internetes újság.

Jacques Espérandieu, a vasárnap megjelenő lap igazgatója szombaton arra kérte újságíróit, hogy a cikk megjelenése előtt kérdezzék meg a konzervatív politikus feleségét is. Ez megtörtént, de Cécilia Sarkozy nem kívánta az értesülést kommentálni - olvasható a Rue89 honlapján.

Ezek után léptek közbe Nicolas Sarkozy közvetlen munkatársai, nevezetesen Claude Guéant volt kampányfőnök és Franck Louvier kommunikációs igazgató, s végül a lapot kiadó Lagardere csoport tulajdonosa, Arnaud Lagardere maga követelte, hogy az írás maradjon fiókban - állítja a hírportál.

Cécilia először akkor került az újságok címlapjára, amikor Nicolas Sarkozy még belügyminiszter korában úgy döntött, hogy a Kennedyek mintájára a nyilvánosság elé viszi családját. A franciáknak akkor rá kellett ébredniük, hogy az orosz-spanyol arisztokrata származású, 178 cm magas volt manöken nagy szerepet játszik férjének karrierjében, sőt a fő tanácsadója lett.

Ez a nagy médianyilvánosság azonban visszaütött Nicolas Sarkozyre, amikor a 49 éves Cécilia néhány hónapra az Egyesült Államokba távozott egy hirdetési vállalkozó társaságában, a bulvársajtó nagy gyönyörűségére. A Sarkozy-pár - amelynek van egy Louis nevű 10 éves fia - 2006 tavaszán ismét hivatalosan egymásra talált, és Cécilia visszatért a szürke eminenciás szerepkörébe. Mindazonáltal az asszony távolléte a kampány nagy eseményeiről, tápot adott annak a híresztelésnek, hogy a párnak ismét nehézségei vannak, annak ellenére, hogy együtt mentek el szavazni az elnökválasztás első fordulójában.