Valér
4 °C
8 °C

Elégedetlenek a franciák Sarkozyvel

2008.05.05. 13:39
A franciák 62 százaléka szerint Nicholas Sarkozy francia elnök nem tartotta be választási ígéreteit, és 63 százaléknak nem tetszik, ahogy betölti elnöki pozícióját, a reformok egy részét azonban közel kétharmaduk támogatja. Az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felmérésből kiderül, hogy a franciák szeretik például az örökösödési adó eltörlését és a túlóradíj adómentesítését.

A franciák több mint kétharmada elégedetlen az egy éve francia elnökké választott Nicolas Sarkozy politikájának eredményeivel, ugyanakkor a reformok többségét támogatják, derül ki az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felmérésből, amelyet a Le Figaro című párizsi napilap hétfőn ismertetett.

Április 24-i másfél órás élő tévéinterjújában Nicolas Sarkozy elismerte, hogy követett el hibákat eddigi egyéves elnöksége alatt, de azokat elsősorban kommunikációs okokkal magyarázta. Az 1005 francia nagykorú megkérdezésével április 31. és május 2. között végzett felmérés az államfő véleményét látszik igazolni.

Miközben a franciák 66 százaléka elégedetlen az elnök politikájának eredményeivel, 62 százalékuk szerint Sarkozy nem tartotta be választási ígéreteit, 63 százalékuknak nem tetszik, ahogy betölti az elnöki tisztséget, és 58 százalékuk szerint nem kielégítőek az elindított reformok, azokat külön-külön a megkérdezettek többsége valójában támogatja.

Az elmúlt évben elindított reformok közül csak három olyan intézkedés van, amelyet a franciáknak legalább fele nem támogat: az igazságügyi reformot - amely bíróságok bezárását vonta maga után - 52 százalékuk, a vizitdíj bevezetését 72 százalékuk és az afganisztáni csapaterősítést szintén 72 százalékuk tartja rossz dolognak.

Az örökösödési adó eltörlését azonban a megkérdezettek 82 százaléka, a túlóradíj adómentesítését 73 százaléka, a visszaeső bűnözők büntetésének szigorítását 80 százaléka, a speciális nyugdíjrendszer eltörlését pedig 59 százaléka jó dolognak ítélte.

Az elnökség második évében várható intézkedések közül azonban a 11200 középiskolai tanári állás felszámolását, amely ellen hetek óta rendszeresen tüntetéseket szerveznek a gimnazisták, csak a franciák harmada tartja jó intézkedésnek, és a már bejelentett kórházösszevonásoktól szintén tartanak a megkérdezettek, csak 37 százalékuk támogatja ezt a reformot.

A szakszervezetek véleményével ellentétben ugyanakkor a franciák 54 százaléka helyesli a nyugdíjreformot, amelynek keretében a kormány a járulékfizetés idejét 2012-ig 40-ről 41 évre kívánja emelni.