Csongor
1 °C
9 °C

Túl sokat beszél a vallásról Sarkozy

2008.01.17. 19:27
A francia politikusoknak tabu a vallás, nem illik Istent emlegetniük. Sarkozy ehhez képest karácsonykor egy római bazilikában beszélt országa keresztény gyökereiről, most meg annak reményében, hogy a szaúdiak a franciáktól vesznek atomerőművet, Rijádban dicsőítette az iszlámot. Ráadásul butaságokat is beszélt.

Betelt a pohár a francia politikai elitnél, jobb- és baloldali politikusok egyaránt bírálták Nicolas Sarkozy államfőt, hogy a világi francia állam hagyományaival szemben rendszeresen beszél (sőt, dicsérően beszél) a vallásról.

Franciaországban 1905. óta törvény rendelkezik az állam és egyház szétválasztásáról, amit hagyományosan úgy értelmeznek, hogy az állami tisztségviselők világnézetileg semlegesek maradnak, vallásról a közügyek kapcsán nem beszélnek. Ehhez képest Sarkozy karácsonykor egy római bazilikában Franciaország keresztény gyökereit emlegette, hétfőn pedig Szaúd-Arábiában dicsőítette az iszlámot.

A Szaúd-Arábiának francia atomerőmüveket eladni akaró Sarkozy rijádi sajtótájékoztatóján "a valaha ismert egyik legnagyobb civilizációként" dicsérte az iszlámot, Szaúd-Arábiáról pedig azt állította, hogy "az iszlám alapvető értékeihez fordulnak, hogy a harcoljanak az azokat tagadó fundamentalizmus ellen".

Valójában Szaúd-Arábiában az iszlám legszélsőségesebb változata, a vahabizmus az államvallás. Ezt az irányzatot követik az al-Kaida alapítói és a tálibok is. Szaúd-Arábia állami pénzekkel támogatja a vahabista iskolákat és a vallási irányzat külföldi terjeszkedését.

Ez a nyilatkozat vágta ki a biztosítékot a francia politikai elitnél. Francois Hollande szocialista pártelnök szerint Sarkozy francia termékek propagálására használja a vallást. A jobboldali gaulle-ista Jean-Louis Debré, az alkotmánytanács vezetője meg arra figyelmeztette, nehogy felrúgja a vallás és az állam szétválasztásának elvét. A vita a nemzetgyűlésben is folytatódott.