Judit
2 °C
7 °C

Sarkozy: Nem vagyok magyar

2007.02.06. 09:42
"Én sem vagyok magyar" felelte egy televíziós vitaműsorban egy magát algériainak valló kérdezőnek Nicolas Sarkozy. A jobboldal elnökjelöltje kitart a francia integrációs modell mellett.

Hitet tett a francia integrációs politika mellett egy hétfő esti televíziós viatműsorban Nicolas Sarkozy, aki egyben az ország összes lakóját franciának minősítette. Az apja révén magyar származású, de magyarul nem beszélő és apjától elszigetelten élő francia elnökjelölt egy kérdésre válaszolva azt is kijelentette, hogy ő nem magyar.


Nem él poligámiában, nem csonkítja meg a lányait, nem vág le birkát a lakásában

Sarkozynak a vitaműsorban száz meghívott vendég kérdéseire kellett válaszolnia. Egyikük, aki magát algériainak vallotta, azt kifogásolta, hogy Sarkozy algériait nevezett ki a franciaországi muzulmánok tanácsának (CFCM) élére, pedig a franciaországi muzulmánok többsége marokkói. "Az én szememben ön nem algériai, hanem francia, mint ahogyan én sem vagyok magyar" - felelte a felvetésre Sarkozy.

Mint mondta, Dalil Boubaker, a CFCM elnök sem algériai többé, hanem francia. "Senkinek sem kötelező Franciaországban élni. De ha valaki szereti Franciaországot, akkor tiszteli is azt és annak szabályait: nem él poligámiában, nem csonkítja meg a lányait, nem vág le birkát a lakásában, és tiszteletben tartja a köztársasági törvényeket" - fejtette ki.

A fiatal lille-i nő rasszistának minősítette a miniszter kijelentéseit, aki visszautasította a vádat. Emlékeztetett arra, hogy ő az a politikus, aki a legtöbbet vitatkozott Jean-Marie Le Pennel, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjével.

A jobboldal jelöltje a múlt heti fölmérés tanúsága szerint csekély előnnyel nyerne a szocialisták jelöltjével, Ségolene Royallal szemben, ha most rendeznék Franciaországban az elnökválasztást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?