Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

730 lángoló autóval köszöntötték Sarkozyt

2007.05.08. 13:21
Kődobálással, autók felgyújtásával tiltakoztak Nicolas Sarkozy megválasztása ellen szélsőséges ellenfelei. A vasárnapi zavargásokban 28 rendőr megsérült, 592 tüntetőt letartóztattak. Sarkozy közben Máltára utazott kipihenni a kampány fáradalmait.

Országszerte kisebb zavargások robbantak ki Franciaországban Nicolas Sarkozy vasárnapi elnökké választása után, jelentette az AP. A választás estéjén Párizs belvárosában is kisebb összecsapások voltak, Ségolène Royal követőinek egy szélsőséges csoportja a Bastille téren kiabálta, hogy "Sarkozy fasiszta", amire a rendőrség könnygázzal feloszlatta a 400-450 fősre becsült tömeget.

Az ország több pontján ennél komolyabb összecsapások zajlottak, a keddi összesítés szerint az utcai harcokban összesen 28 rendőr sérült meg, 592 tiltakozót tartóztattak le, a zavargók pedig 730 autót gyújtottak fel.

A zavargók rendszerint kövekkel támadtak a nagy számban mozgósított rohamrendőrökre, akik könnygázzal feleltek a támadásokra. A keddi összesítések alapján sem tisztázott, hogy a harcokban hány tüntető sérült meg.

Az AP jelentése szerint a legsúlyosabb összecsapásokra Lyonban, Marseille-ben és Toulouse-ban került sor.

A francia elnökválasztáson aratott fölényes győzelmének másnapján Nicolas Sarkozy a legnagyobb titokban Máltára repült családjával, miközben a francia sajtó úgy tudta: Korzikára vonul vissza néhány napra.

A konzervatív politikus hétfőn délután magánrepülőgépen érkezett feleségével és 10 éves Louis nevű fiukkal a La Valletta-i repülőtérre. Sarkozy érkezéséről sem a máltai kormány, sem a francia nagykövetség nem tudott, de a repülőtéri hatóságok azonnal felismerték az előző nap megválasztott új francia államfőt, és értesítették a sajtót.

A France Info hírrádió tájékoztatása szerint az elnöki tisztséget május 16-án elfoglaló politikus három napig Vincent Bolloré breton milliárdos 60 méter hosszú Paloma nevű úszó szállodájában pihen, ahol elérhetetlen a sajtó számára.

"Azért vagyok itt, hogy egy hibámat helyrehozzam" - mondta a leendő államfő a repülőtér protokollfőnökének. Sarkozy arra utalt, hogy az Európai Unión belüli mediterrán országok közti szorosabb együttműködést sürgető, február 7-én Toulonban tartott beszédében név szerint említette Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot és Ciprust, de kifelejtette Máltát, s ezt a párizsi máltai nagykövet később szóvá is tette neki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!